Personal Branding Tips

5 effectieve no-nonsense manieren waarmee jij jezelf als ondernemer onderscheidt van je concurrent.

Ik deel mijn 5 effectieve no-nonsense manieren waarmee jij als ambitieuze ondernemer groot wordt in een verzadigde markt.

(Helaas zonder magische formule, oplossing of truc: die is er gewoon niet!)

Als ondernemer ga je soms kopje onder. Zeker als je in een moeilijke en verzadigde markt zit. Het kan voelen als watertrappelen in een kweekvijver. Ik verzoop bijna, maar vond manieren die mij meer ademruimte gaven en hoe ik mijn niche en haakje vond.

Jezelf onderscheiden van de concurrent? Wat maakt jou anders? Leuke vragen, maar hoe kom je hierachter? Ik heb 5 manieren waarmee jij in een moeilijke en verzadigde markt gaat opvallen.

BEGRIJP MIJ NIET VERKEERD: ALS JE NET VOOR JEZELF BEGINT DAN DOE JE MAAR WAT.

Je stort je erin en onderweg zie je wel. Dit houdt een jaar aan. Twee jaar als je eigenwijs bent. Je komt erachter dat je geen steek bent opgeschoten en dán komt het keerpunt. Bij mij althans wel.

Ik ben van origine grafisch ontwerper, maar dat zijn triljoenen anderen ook. Dat realiseerde ik mij snel, nadat ik fulltime voor mezelf ging werken. Tel daar de gratis online ontwerptools zoals Canva bij op en je snapt dat ik het moeilijk had als ondernemer. Misschien zit jij nu in een soortgelijke situatie.

Op dit punt ga jij je dingen afvragen:

  • Moet ik andere diensten gaan aanbieden?

  • Moet ik mijn prijzen gaan verlagen?

  • Een nieuwe website laten bouwen?

  • Moet ik een online programma gaan maken?

  • Moet ik gaan vloggen?

Al deze zaken helpen. Zeker. Moet je er dan meteen bovenop duiken? Nee. Dat is hetzelfde als je koffer inpakken zonder te weten of je op safari, ski-vakantie of strandvakantie gaat.

IK ZAT OP HET PUNT "ZAL IK STOPPEN?"

Ik stopte ook een soort van. Ik nam de tijd om kritisch naar mezelf te kijken. Hoe kan ik mij als ondernemer nu onderscheiden...

Wat zeurde ik eigenlijk? Mijn opa bouwde na de oorlog en alle ellende die hij heeft moeten doorstaan een goedlopend bedrijf op waar zijn gezin van kon leven. Hij stapte twee uur op de fiets om naar een potentiële klant te gaan. Wat nou moeilijk?

Ophouden met janken en ervoor gaan. Maar hoe? Wat had ik nog meer te bieden?

Ik ging nadenken en dacht na over mijn tijd op het Grafisch Lyceum. Daar waren klasgenoten die van school af moesten, terwijl hun ontwerpen absoluut fantastisch waren. Maar verder? Hadden ze geen interesse in communicatie, reclame en overige vakken. Ik wel. Ik slurpte alles op. Behalve wiskunde, dat skipte ik (geloof mij, ik kan nog tien blogs schrijven over mijn reken- en wiskunde trauma’s van vroeger). 

Ik verdiep mij al jaren in (personal) branding, marketing en social media.

Die kennis was er al, maar ik deed er niets mee.

PERSONAL BRANDING HEEFT MIJN LEVEN GERED! NOU JA, MIJN LEVEN ALS ONDERNEMER DAN.

Ik ging alles wat ik geleerd had op mezelf toepassen. Dat was lastig want alle boeken en trainingen gingen over grote bedrijven. Ik brak er mijn hoofd over. Maar nu, twee jaar later, kan ik zeggen dat mijn eigen re-branding goed gelukt is.

Bedrijven, groot of klein: ik heb geleerd dat een merk het uitgangspunt, het vertrekpunt en het verzamelpunt is van alles wat je (wilt) doen. Dit vormt voor mij de basis. Mijn fundering. Mijn focus. Mijn recept.

Als ik deze kennis niet had opgedaan dan had jij dit blog nu niet gelezen. Dan was ik namelijk gestopt. Werkte ik weer voor een baas.

Mensen zoeken specifiek. Ondernemers zoeken specifiek. Ze hebben een specifiek probleem, doel, wens of droom. Daarom is het vinden van een niche ook zo belangrijk: het vinden van een kleiner gebied binnen een markt waar je een grote impact kunt maken.

Dit is dé reden dat personal branding werkt en waarom geld uiteindelijk niet belangrijk is. Als dat wat jij doet exact hetzelfde is zoals bij anderen, dan gaan mensen kiezen op basis van prijs.

Dat doe ik en dat doe je zelf ook. Zie je extra de toegevoegde waarde van iets in als extra laag bovenop een dienst/product dán kies je op basis van emotie, gevoel en eigen waarden en normen.

Ook al doe je hetzelfde, je bent niet hetzelfde! Ontdek wat dat NIET is en ga hier méér van doen!
— Manon Toma
Personal branding is geen product of iets wat je koopt of download. Jij bent jouw personal brand. Je gaat het verschil maken door je bewust te worden van wie jij bent als merk, maar ook hoe je over wilt komen. Ik deel 5 tips waarmee jij je als klein…

MIJN 5 MANIEREN WAARDOOR IK OP DE ONLINE RADAR KWAM (EN BLEEF) ALS ONDERNEMER EN WAARDOOR IK NU ZELFS NOG MAAR BEPERKT KLANTEN AANNEEM:

First things first: Online zichtbaar worden is een veelgehoorde term. Je wordt er mee doodgegooid. Zoals altijd wordt ik een beetje allergisch van dit soort napraterij en wil ik het graag weerleggen: zichtbaar worden is een, dat blijven is een tweede. Ik kan een uur door mijn Facebook tijdlijn scrollen waarbij er een hoop "zichtbaar" is. Uit die berg prikkels is er echter maar weinig wat door mij wordt opgeMERKt. Hoe zorg je ervoor dat je niet alleen online zichtbaar wordt, maar ook blijft hangen? Dáár gaat het om! Online zichtbaar worden is de kunst niet! Met alle middelen die moedertje Internet ons biedt is dat het minste waar jij je druk om hoeft te maken.

  1. JIJ moet je hoofd breken. Blijf leren en investeren. Perfectioneer jouw specifieke potentie! Het gaat jouw klant, die nú op jouw website of Instagram account aan het rondneuzen is, NIET om jouw service, dienst of product. Wat levert het hem of haar specifiek op? Wees je daar héél bewust van. Als jij je daar bewust van bent, ga je ook bewust handelen en keuzes maken. En 3x raden wie dan bewust benaderd wordt?

  2. Hoe word jij opgeMERKt en wat heeft empathie hiermee te maken?
    Ik was “not amused” toen de gratis online ontwerptools zoals Canva op de markt kwamen. Dit is nu al enkele jaren geleden. Menig ontwerper baalde van deze ontwikkelingen. Ik ook. Ik mopperde wat af, want ik had het al lastig als grafisch ontwerper. Totdat ik dacht: "dit is nu eenmaal wat er speelt, hoe kan ik op deze trein springen en er mijn eigen voordeel uithalen?"

  3. Wat is jouw haakje?
    Zorg voor een haakje: iets waarop je kunt inhaken, hoe simpel het ook is! Uiteraard deed ik dit door het delen van tips en tutorials over o.a. Canva. Daar was veel vraag naar! Ik wist echter dondersgoed dat er meer nodig was dan het kunnen maken van een leuke Facebook header. Canva zelf was niet moeilijk, maar dat ik op de toetsen van een piano kan drukken, maakt mij nog geen pianist. Ik gaf mijn publiek wat ze wilden en liet vervolgens zien wat ze nodig hadden. Het positioneren van jezelf als merk, dát is de basis van alles.

  4. Inspiratie vs. Imitatie.
    Zorg voor enkele voorbeelden en laat je door hen inspireren. Dat hoeven niet mensen in jouw vakgebied te zijn. Ik ben groot fan van Jos Burgers, spreker en auteur. Hoe hij kennis overbrengt en dit vermengt met zijn persoonlijkheid vind ik geweldig om te zien. Let op dat je er niet teveel volgt en dat je je gaat blind staren. Het lezen van succesverhalen werkt inspirerend, maar het kan ook de-motiverend werken en jou verlammen.

  5. Spieken en concluderen. Ik geloof niet in concurrentie. Iets wat ik wel vaker hoor. Onzin, want ook al geloof jij er niet in, zij geloven misschien wel in jou! Wees je dus bewust dat zij er zijn en wat zij doen, want het maakt jou scherp en je leert er juist van. Door te kijken naar hoe anderen iets doen en hoe zij overkomen kun je een beter beeld creëren van jouw eigen personal & visual branding. Dit moet natuurlijk ten opzichte van anderen weer anders zijn! Schrijf op wat jou aanspreekt en wat niet. Denk goed na over wat jij anders doet, benoem dit en laat het zien. Niemand wil een 'ik ook-brand'.

BONUSTIP: Ontvolg & ontrommel online!

Door de kracht van het Internet zwakt de kracht van ons eigen creatieve denken soms af. We worden zó hieraan blootgesteld dat kopiëren een hele nare bijwerking is. Het is eerder regel dan uitzondering dat ik mijn teksten of designs ergens terugzie of zelfs getipt wordt door een volger.

Om niet teveel last te krijgen van het "scroll-syndroom" is het een must om alles en iedereen te ontvolgen die jouw koers niet dient. Als iets jou alleen maar afleidt of remt dan ctrl + alt + delete. Weg ermee! Dit geeft jou rust en de ruimte om zelf stappen te zetten. 

Ik ben benieuwd of je geïnspireerd bent geraakt! Laat in een reactie hieronder weten met welke tip jij aan de slag gaat. Ik hoor het graag!
 

Heb je meer hulp nodig?

PS: Ik geef gratis adviesgesprekken weg, deze plekken zijn beperkt en op aanvraag, omdat ik alleen die online ondernemers wil helpen die echt de volgende stap willen maken.

Instagram voor ondernemers: lees mijn do' s en dont' s + hoe plan ik mijn instagram posts in?

Waarom Instagram gebruiken als ondernemer?

Je kunt jezelf of je product of dienst echt als merk gaan presenteren en laten zien! Maar los van het posten van een kopje koffie of een waanzinnig uitzicht kom je misschien niet. In ieder geval ben je van plan er meer mee te gaan doen! Ik gebruik Instagram pas een jaar zakelijk (sinds januari 2016). Voorheen gebruikte ik het ook, maar deed ik het ‘verkeerd’. Door een training te volgen en zelf te gaan ontdekken ben ik in een jaar van 100 naar 1300 volgers gegroeid. 100 nieuwe volgers per maand, niet slecht!

Sterker nog: sommige klanten hebben mij benaderd via Instagram. Ik ben er nog lang niet, mijn grote inspiratiebronnen hebben 10x zoveel volgers, maar ik wil mijn lessen graag met je delen. 

Ik geloof dat Instagram waardevol is voor creatieve denkers of doeners, ondernemers die zichzelf als merk wil positioneren én presenteren. Mijn uitgangspunt is altijd het onderdeel personal branding. Zorg dat dit eerst glashelder is voordat je gaat nadenken over inrichting en opzet van online kanalen. Instagram kan daar een prachtig aanvullend onderdeel van zijn.

Wil jij weten hoe je vanaf je computer kunt posten op Instagram? Het afgelopen jaar ben ik Instagram als kleine ondernemer gaan inzetten en heeft het mij al veel gebracht. Ik deel mijn tips & triks met je over hoe je Instagram kunt inzetten voor…

 

Instagram groeit en is inmiddels Twitter voorbij. Niet zo vreemd, want mensen zijn visueel ingesteld!

WERKT INSTAGRAM VOOR IEDERE ONDERNEMER, PRODUCT, DIENST EN MERK?

Je hoeft je niet af te vragen of Instagram voor jou kan werken. Wat jij je moet afvragen is of jouw klant (to be) Instagram gebruikt! Als dat zo is dan gaat het werken. Laten we eerst even enkele statistieken bekijken:

Enkele feiten over Instagram:

  • Instagram is opgericht in 2010 en is in 2016 overgenomen door Facebook.

  • Er zijn 600 miljoen maandelijkse actieve gebruikers (15-12-2016).

  • Er worden dagelijks 95 miljoen foto’s en video’s gedeeld.

  • 31% is vrouw en 24% man (Amerikaanse gebruikers).

  • 55% is tussen de 18 en 29 jaar (Amerikaanse gebruikers).

  • 28% is tussen de 30 - 49 jaar (Amerikaanse gebruikers).

  • 48,8% van alle merken gebruikt nu Instagram, dat percentage gaat oplopen naar 70,7% in 2017. Daarom is nú de tijd om er echt mee te beginnen.

  • Interessant is ook dat 80% van alle wereldwijde gebruikers NIET uit de VS komt volgens Hootsuite. Ik ben benieuwd wanneer er data wordt bekeken van de Europese of Nederlandse gebruikers. Maar goed: bovenstaande geeft een idee.

Bronnen: expandedramblings.com | hootsuite.compewresearch.com

WELKE VOORDELEN HEEFT INSTAGRAM VOOR JOUW BEDRIJF EN HOE ZET JE INSTAGRAM ZAKELIJK IN?

Allereerst moet je beseffen dat Instagram de online etalage is van jouw personal brand. Van hieruit laat je zien wie je bent als merk, waar je voor staat en wat jij te bieden hebt aan degene die naar binnen staat te gluren. Vervolgens stappen ze de winkel binnen: ze worden nieuwsgierig en klikken door naar jouw website, weggever of evenement.

Wil je een pakkende Instagram belofte schrijven?

Maak dan gebruik van mijn super simpele script en schrijf jouw brandbio én belofte!

Andersom kan het natuurlijk ook! Iemand die op jouw website landt en zelf een Instagram account heeft zal benieuwd zijn wat jij doet op Instagram. Spreekt de feed hen aan (hetgeen ze dus zien op jouw profiel) dan gaan ze je volgen.

Misschien verlaten ze daarna je website, maar je zit wel op hun radar doordat ze je zijn gaan volgen. Daarom is het verstandig om op je website te laten zien dat je Instagram hebt of dit zo nu en dan te delen op andere social media kanalen. Klinkt logisch toch?

Instagram is een plaatjesboek waar je doorheen wilt blijven bladeren. Instagram laat zien wie jij bent en welk verhaal je te vertellen hebt rondom jouw dienst of product. Deze etalage richt je dus in op een manier die de bezoeker aanspreekt. Je wilt immers dat hij of zij jouw winkel binnen stapt!

HOE WORD JE GEVONDEN ALS ONDERNEMER OP INSTAGRAM?

Simpel: door zogeheten hashtags. Bijvoorbeeld #socialmediaexpert of #webdesigner.

Een bezoeker zoekt op hashtags en ziet vervolgens afbeeldingen die aan deze desbetreffende hashtag gekoppeld zijn. Instagram laat ook verwante hashtags zien. Klikken ze jouw foto aan en spreekt de rest van jouw feed hun ook aan dan gaan ze je volgen of geven ze je een like of reactie. Des te meer likes en echte reacties des te beter. Heeft iets met het algoritme te maken, maar daar weet ik te weinig vanaf dus hier ga ik verder niet op in.

 
Tips en tricks over hoe Instagram in te zetten als kleine ondernemer.
 

10 TIPS OM MET JE BEDRIJF TE (RE)STARTEN MET INSTAGRAM:

  1. Bepaal het doel: wat wil je bereiken door het inzetten van Instagram?

  2. Dit spreekt voor zich: zorg dat je een foto en duidelijke omschrijving gebruikt in je biografie.

  3. Zorg dat het duidelijk is waarom iemand jou moet gaan volgen!
    Dus: formuleer een missie speciaal voor Instagram. Waarom moet ik JOU gaan volgen?

  4. Zorg voor een call to action in jouw biografie + plaats een link (website, weggever, webinar whatever).

  5. Schakel om naar een zakelijk account: je kunt dan statistieken bekijken en zien wanneer jouw volgers online zijn. Je kunt ook een contact knop inschakelen.

  6. En nu komt het belangrijkste: hoe richt je de etalage in? Werk dit uit: kies een kleurschema en denk na over de look & feel. Alles moet met elkaar verbonden zijn, dus je website en social media kanalen moeten op elkaar aansluiten. Deel échte foto's en content. Geloof me: er worden hele kanalen ingericht met materiaal van anderen. Dit werkt misschien op de korte termijn, maar op de lange termijn wil je aan de connectie werken.

  7. Bepaal welke content je gaat delen op Instagram en bepaal hoe vaak je gaat posten.

  8. Hou een grote schoonmaak! Een winkel met een rommelige etalage stap je toch ook niet binnen? Kijk ook regelmatig naar jouw volgers. Heb je de indruk dat het nep account zijn? Blokkeer ze.

  9. Post volgens mijn 3 C’s: Zorg dat het beeldmateriaal Catchy is. Wees Consequent in waar je voor staat (check je Instagram missie!) en post Continue. Dat wil niet zeggen dat je 6x per dag hoeft te posten. Ik zelf hou 3 - 4x per week aan.

  10. Denk aan hashtags waarop jouw ideale klant zou zoeken en zorg dat ze relevant zijn aan jouw merk. Je mag er per post 30 gebruiken, dus gebruik deze ook! Iedere hashtag is een mogelijk klik én dus mogelijke volger én dus mogelijke klant. Stel je bent hovenier: zoeken ze dan op #hovenier of zoeken ze op bijvoorbeeld #wilgentenen, #moestuin of #buitenkeuken?

WAT KAN IK GAAN POSTEN ALS ONDERNEMER OP INSTAGRAM EN WAAR MOET IK OP LETTEN?

  • Hierboven schreef ik al: hou een grote schoonmaak. Ruim eerst al je troep op. Loop iedere foto na in je feed en vraag je af: “Voegt deze post iets toe aan mijn Instagram missie en doel?" Zo nee? Dan crtl+alt+delete die hap.

  • Bepaal hoe je feed eruit moet gaan zien of hoe je hem opnieuw wilt inrichten. Uiteraard kijk je naar jouw brand strategie. Door exact te weten waar jij voor staat en gaat, wat jou uniek maakt, wat jouw niche is etcetera kun jij een aansprekende visuele vertaalslag gaan maken vanuit jouw merk.

  • [TIP➭] Is dit bij jou nog een wazige vlek? Dan is het tijd om dit helder te krijgen.
    Mijn e-course ‘Positioneer En Presenteer Jezelf Als Merk’ zal jou stap voor stap door dit proces heen helpen en zorgen dat jij dit kunt gaan beschrijven, benoemen, communiceren en visualiseren. Personal branding = input! Visual branding = output. Onder visual branding vallen onder andere logo, website, e-book, video maar ook jouw Instagram Feed! Ja, echt waar!

  • Jezelf laten zien is goed en raad ik ook aan, maar de boventoon moet de missie zijn van jouw Instagram (en waardoor mensen jou dus in eerste instantie zijn gaan volgen). Hierbij hanteer je jouw gekozen stijl en (kleuren) schema. Je kunt jezelf ook laten zien in de content onderwerpen die je kiest en de omschrijving van een post: refereer bijvoorbeeld naar een persoonlijke ervaring.

  • Wil je heel veel privé foto’s delen maak dan gewoon een extra (privé) account aan.

5 CONTENT ONDERWERPEN OF IDEEËN VOOR INSTAGRAM ZIJN:

  1. Tips of Wist je dat? Hoe doe ik [...vul in...] Hoe werkt [...vul in...].

  2. Foto’s van jouw product of dienst: vertel een verhaal en zorg voor een mooie presentatie. Ook leuk: re-post van klanten: dit is weer sociaal bewijs voor potentiële kopers.

  3. Behind the scenes of sneak peeks.

  4. Stel vragen!

  5. Doe een quiz.

  6. Verkort een blog en plaats dit op Instagram (uiteraard is de call to action dan: lees verder op mijn website). Je kunt geen link in de tekst zetten, maar wel verwijzen naar een link in je bio.

10 do's voor Instagram

  • Do: Zorg voor een Instagram omschrijving die aansluit op je personal brand.Gebruik hiervoor bijvoorbeeld mijn brandbelofte script. Download hem hier.

  • Do: gebruik ook je eigen hashtag(s). Bedenk zelf een hashtag en vergeet jouw eigen naam niet #manontoma. Zet in je bio ook een link naar je website. Gebruik bij voorkeur niet een andere tool (zoals Link.Tree) maar maak zelf een aparte landingspagina aan specifiek voor Instagram, zoals ik heb gedaan.

  • Do: de eerste 3 regels van de omschrijving (ook wel caption genoemd) moeten prikkelen en aanzetten tot verder lezen. Iemand die jou volgt doet dat om een reden. Scrolt deze persoon door zijn/haar tijdlijn dan zien ze de foto met slechts een klein gedeelte van de tekst.

  • Do: edit jij je foto’s vanaf je telefoon? Je kunt naast de filters van Instagram zelf ook gebruiken maken van de 'VSCO' of 'Snapseed' app. Denk aan jouw kleuren en probeer consistent te zijn in de look & feel.

  • Do: gebruik Instagram Stories voor nog meer beleving! Stel: je bent kapper en je hebt een prachtige foto van een feestkapsel welke je wilt gaan posten in je feed/tijdlijn. Met Instagram Stories zou je kunnen laten zien hoe je dit kapsel hebt gecreëerd. Een story (vind ik persoonlijk) is leuker als het bestaat uit een aantal stukjes. Maak gebruik van een intro, setting 1 (ik vertel jullie hoe ik dit bruidskapsel maak in deze story), gevolgd door setting 2 (dit zijn de materialen die ik gebruik), setting 3 (dit product is goed omdat…), setting 4 (de ultieme hack voor dit kapsel is…), setting 5 (zo doe ik het), setting 6 (klaar!). In de story kun je gemaak maken van zogeheten stickers (geo-locatie, vragen stellen aan je publiek of een poll). Doel: interactie creëren!

  • Do: naast rechtstreeks posten vanaf je mobiel kun je ook templates maken op je computer. Zelf gebruik ik Adobe Illustrator, maar het kan ook in Photoshop. Gratis tools zijn Picmonkey (de uitgebreide versie kun je nu 7 dagen gratis proberen) of Canva. Een template is een 'vast' stramien die je steeds aanpast en hergebruikt. Vervolgens plan je hem in.

  • Do: Stel vragen en probeer de interactie te behouden. Je kunt bijvoorbeeld een stelling bedenken en bewust vragen naar hun mening. Ook kun je in je feed/tijdlijn een foto plaatsen en vervolgens verwijzen naar je story’s waar je nog verder op het onderwerp doorgaat.

  • Do: plan je posts in en werk zo vooruit voor bijvoorbeeld de hele week of maand, maar probeer ook sociaal te blijven: spontaan iets posten kan vaak goed werken.

  • Do: maak setjes met hashtags aan in je notitie app. Deze kun je makkelijk kopiëren en plakken. Zelf zet ik ze in de app Evernote (mega fan van deze app), maar je kunt zelfs een snelkoppeling maken onder toetsenborden (via Iphone). Voor Android kun je hier een text-expander app voor installeren.

  • Do: zet niet alle hashtags in de tekst zelf, maar plaatst ze als nieuwe reactie onder de post en doe dit z.s.m. nadat je post is geplaatst.

5 DONT’S VOOR INSTAGRAM:

  • Don’t: je profiel op privé zetten als je het tenminste als ondernemer wilt gebruiken. Je draait de deur van je winkel toch ook niet op slot op een zaterdagmiddag?

  • Don’t: té sleazy stockfoto’s gebruiken. Zorg dat je aandacht besteedt aan jouw feed, dat straal je dan ook uit. Wil jij jezelf als merk positioneren en presenteren? Heb je personal branding hoog in het vaandel staan? Dan maak je natuurlijk je eigen beeldmateriaal
    of je laat het maken.

  • Don’t: Verschillende afmetingen en uitsneden gebruiken. Dus: een liggende foto plaatsen met tekst kan echt niet, de zijkanten zullen eraf vallen. Hou vierkant aan!

  • Don’t: likes of volgers kopen. #sneu Mocht je nu denken gebeurt dit echt? Ja! Een interessante documentaire hierover is deze.

  • Don’t: sommige apps schijnen tegen de regels van Instagram te zijn. Apps waar je kunt controleren wie jou is gaan ontvolgen bijvoorbeeld. Ik heb er zelf geen ervaring mee gehad, maar Instagram zou je dan een ban kunnen geven.

HOE PLAN IK INSTAGRAM POSTS IN VANAF MIJN COMPUTER? DEZE APPS KUN JE GEBRUIKEN OM TE PLANNEN OP INSTAGRAM. EN JA, IK HEB ER MEERDERE GETEST!

Mijn 3 favoriete tools om je Instagram Posts mee in te plannen zijn:

  1. Later: is gratis (30 posts per maand: meer dan prima!) Met deze app kun je jouw plaatjes uploaden en in de kalender slepen. Groot voordeel van deze app is dat je enters in je tekst kunt zetten en teksten kunt bewaren, iets wat ik bij veel andere tools niet terug zie. Je plant op een specifiek tijdstip en vervolgens geeft je telefoon een melding. Je installeert de app dus ook op je telefoon! Met 'Later' kun je ook labels toevoegen. Handig als je bepaalde content categorieën hebt en iets wilt zoeken. Update 2 maart 2017: Later laat je nu ook statistieken zien.

  2. Planoly: is ook gratis voor 30 posts per maand! Jammer dat deze app geen mooie witregels maakt en de hele tekst onder elkaar zet. Voordeel is dat je statistieken kunt bekijken. Ook Planoly geeft je een melding op je telefoon waar je hem vervolgens kunt doorplaatsen naar Instagram. Wat ook fijn is dat je setjes hashtags hier kunt bewaren.

  3. Plann: Deze app is alleen voor je smartphone en tablet! Kosten: 9 euro. Het fijne van deze app is dat je kunt schuiven met beeldmateriaal zodat je echt kunt zien hoe je feed eruit komt te zien. Persoonlijk werk ik liever vanaf mijn computer, maar verder is dit een geweldige tool!

Om je te inspireren en als voorbeeld!

Ik kijk altijd af bij grote merken. Hoe doe zij het? Een ding is zeker: non-stop promoten is niet de bedoeling en werkt niet. Vertel een verhaal, ga de interactie aan. 

Bekijk de prachtige missie van Nuuna: zoveel meer dan notitieboekjes! En wat dacht je van het tijdschrift Quest? Ze stellen vragen en zetten mensen aan het denken. Het merk Harley Davidson staat voor het ultieme vrijheidsgevoel. Dat laten ze zien! Zo zijn er heel veel voorbeelden. Wil je echt alles leren over Instagram, dan moet je zeker The Social Good Girl gaan volgen. Absolute aanrader! Dankzij haar training groei ik gestaag op Instagram.

OP ZOEK NAAR EEN CURSUS OF PROGRAMMA OVER INSTAGRAM VOOR ONDERNEMERS?

Wil je als ondernemer goed starten met Instagram of wil je meer leren over het snelstgroeiende kanaal op Social Media? Dan raad ik je deze eCourse aan van mijn collega Amber van Leeuwen van The Social Good Girl.

Ik heb een groei van 100 volgers (zakelijke start in begin 2016) tot nu (juli 2017) naar 3000 volgers. Dat is een gemiddelde van 155 volgers per maand. Er zijn veel mensen die de volg-ontvolg techniek (veel mensen gaan volgen en zodra ze jou terug volgen hen weer gaan ontvolgen: slechtste techniek ever) toepassen, dus de werkelijkheid ligt lager. Als ik uitga van 150 nieuwe volgers per maand dan is dit 5 personen per dag. Ik zorg dat ze via Instagram weer mijn gratis cursus volgen en zo op mijn e-maillijst komen en in mijn Facebook groep.

Ik wil graag leren Instagram zakelijk in te zetten, waar let ik als ondernemer op bij het aanschaffen van een cursus?

☛ Er zijn veel cursussen en workshops te volgen over Instagram, maar let goed op, want er zit een hoop gal tussen. Kijk naar de volgers die zo'n aanbieder heeft. Zie je dit soort "volgers?" in hun profiel er tussen staan? Vreemde namen zonder foto? Allemaal nep en gekocht, zodat het lijkt alsof ze succesvol zijn op Instagram.

instagram cursus pas op voor de zelfbenoemde experts.PNG
instagram cursus zo moet het dus niet.PNG

☛ Kijk ook naar de opbouw van een feed (profiel). Zit er totaal geen logica in: teksten die er afvallen op de foto (liggende afbeelding geplaatst), kinderen, smoothies, honden, bureau etcetera etcetera. Geen consistente en consequente manier van posten dus. Dit zijn niet de Instagram experts die je zoekt. 

Welke cursus kan ik jou aanraden? Degene die ik zelf heb gevolgd natuurlijk!

Instagram voor ondernemers. Amber van The Social Good Girl is echt een aanrader. Haar feed is "on brand" en geeft je mega veel tips voor Instagram. Haar zeer uitgebreide cursus over Instagram is een absolute aanrader!
 

En dat is de cursus ‘InstaGroei” van The Social Good Girl. Amber is voor mij een ware inspiratiebron op het gebied van Instagram. Walk the talk, practice what you preach en ze is echt en daar hou ik van.

Ik ben heel benieuwd! Hoe zet jij Instagram in? Laat het mij weten in een reactie! Vergeet niet de formule te downloaden en schrijf die pakkende #brandbelofte.

Groetjes, Manon

Hoe plan ik Instagram posts in vanaf mijn computer? Deze apps kun je gebruiken om te plannen op Instagram.

Personal branding voor ondernemers: de 5 meest gehoorde aannames

+ 1 concrete actie die jouw personal brand (to be) écht nodig heeft!

Personal Branding is een hippe term (het bekt ook zo lekker!) waar je veel over hoort en leest. Menig ondernemer is zich ervan bewust dat personal branding belangrijk is én dat ze er iets mee moeten.


Maar ja…  Wat dan?

Veel ondernemers en professionals hebben een bepaald beeld van wat (personal) branding is. Dit beeld klopt alleen vaak niet...

Ik ga je uitleggen wat personal branding NIET is door de 5 meest voorkomende opmerkingen en reacties die ik vaak hoor en lees met je te delen. Als je tijd hebt vertel ik je ook graag wat (personal) branding en positionering dan wél is + deel ik een actie waar je vandaag nog mee aan de slag kunt.

Wat is personal branding? In mijn blog vertel ik je de meest veelgemaakte denkfouten die bijna iedere ondernemer wel maakt over personal branding. Dat komt omdat personal branding zo'n hippe term is je er overal wel over leest. Maar wat is personal …

Snel navigeren:

Deze post staat weer bomvol informatie. Wil je snel navigeren? Gebruik dan de jump links hieronder:

Personal brand (to be): ben je er klaar voor?

5 Misvattingen over (personal) branding:

  1. Branding is alleen voor grote bedrijven.
    Welnee, je kunt alles ‘branden’. Je bepaalt zorgvuldig waar, met wat, hoe en voor wie je er staat (of juist niet), waarmee jij je onderscheidt en hoe jij wilt overkomen. Of het nu om een product gaat, een stad of een persoon, alles kun je op een bepaalde manier positioneren en presenteren.

  2. (Personal) branding is duur en niet voor mij als ondernemer weggelegd.
    Niet waar, de presentatie en promotie van jouw personal brand en (her)positionering kun je zo duur maken als je zelf wilt. Maar de input zit in jou. Hoeveel geld je in de output gaat steken mag je zelf bepalen. In de basis is het een plan, een concept, een kader waarin duidelijk alles staat uitgeschreven. Van je missie, tot je brand-archetype tot je kern- en merkwaarden.

  3. Ik doe niet aan personal branding, ik heb wel belangrijkere dingen te doen.
    Of je er nu in gelooft of niet, je geeft een signaal af. Je leeft, je haalt adem, je hebt een bepaalde mening en je gedraagt je op een bepaalde manier. Je ‘doet’ al aan personal branding. Ben je ooit wel eens op een verjaardag geweest waar je niet veel mensen kende? Automatisch vorm jij je een beeld van anderen en zij ook van jou. Iemand hoeft zich niet voor te stellen met een omschrijving van zijn/haar karakter. “Hoi! Ik ben X en ik ben erg vrolijk en enthousiast.” Als het goed is had je dit al door, want deze persoon kwam misschien wel spontaan op je af of het viel je gewoon op. Echte op deze verjaardag kunnen ook mensen zijn die jou aan anderen voorstellen. Stel je voor dat je vriendin je voorstelt aan iemand waar ze eerder niet erg over te spreken was. In je brein is er al een beeld gevormd! Daardoor benader jij deze persoon al anders. Je verwacht een onaardig iemand! Andersom werkt dit ook. Als je wordt voorgesteld aan iemand waarvan je hoorde dat ze erg vriendelijk en vrolijk was, dan benader je die persoon zelf ook al anders. Dat doe je met branding ook.

  4. Branding is het laten maken van een logo en website.
    Ik heb een branding nodig of ik heb een nieuwe branding. Zucht…. Ik ben inmiddels opgehouden mij er druk over te maken, maar nee: jouw merk is een puzzel. Een logo en website zijn slechts stukjes uit die puzzel. Het zijn de zichtbare en tastbare onderdelen die jouw personal brand een bepaalde look & feel geven en hetgeen waar jij voor staat vertegenwoordigen.

  5. Wie je bent online strookt nooit met de werkelijkheid.
    Dit klopt deels. Helaas. Beelden creëren beleving, maar zijn steeds vaker in scene gezet. Nu is iedere fotoshoot natuurlijk een soort scene, maar wat ik bedoel is dat het niet strookt met de realiteit. Al die foto’s in Marrakech of Ibiza? Erg mooi! Maar zorg dat het ook echt blijft. Mensen prikkend oor die perfecte plaatjes en posts heen.

WAT BETEKENT PERSONAL BRANDING NU ÉCHT? EN NOG BELANGRIJKER… WAT BRENGT HET JOU EN MIJ ALS ONDERNEMER?

Ik geloof oprecht dat ondernemers en zelfstandige professionals zoals jij en ik de wereld (gaan) veranderen. Oké, je gaat misschien niet de complete wereld veranderen, maar wel de wereld van jouw klant (to be). De klant die nu op jou zit te wachten! Ik geloof dat alle grote merken en bedrijven ooit zijn begonnen bij een persoon. Een persoon die iets wilde veranderen, die een droom of doel had.

Jij hebt als ondernemer (maar uiteraard ook privé) specifieke wensen, doelen, problemen en dromen.

Je zoekt dus heel specifiek en gericht via Google, Pinterest en Social Media. Dat geldt voor jou, voor mij en voor jouw klant. Bovendien worden al die wensen, doelen, problemen en dromen steeds specifieker. We weten steeds duidelijker wat we willen en wat we níet willen. Dat ervaar jij, maar jouw toekomstige klant dus ook.

Dááág massa, hallo interessant individu!

 In de jaren 50 (denk ik, want ik bestond toen nog niet) kon je als bedrijf nog makkelijk roepen dat jouw product of dienst de enige (en dus de beste) was.

Maar tegenwoordig? Vergeet het maar!
Vandaag de dag is er van alles héél veel. Maar ik denk echt, nee ik weet zeker dat wij juist in die massa weer op zoek gaan naar de speld in de hooiberg. We zoeken naar dat product, of die persoon die ons specifiek kunnen helpen.

Als jij net als mij online actief bent dan weet je: opvallen en op de radar komen van jouw potentiële klant (en daar blijven) is lastig. Het werkt ook niet (meer) om te roepen en te zenden. Mensen hebben er bovendien geen zin meer in. Dat gedram, al die prikkels, al die reclames. We hebben in alles zó ontzettend veel keuze. Lees hier 5 manieren om jezelf te onderscheiden.

Als we iets nodig hebben of we hebben ergens behoefte aan dan gaan we gericht op zoek naar wat het beste bij ons past of waar we het beste gevoel bij hebben. We zoeken specifiek. De rest negeren we. Het meest kostbare wat iemand jou kan schenken is zijn/haar aandacht. Aandacht is tijd. Hoe specifieker (i.p.v. generieker) des te meer ideale klanten jij gaat aantrekken.

HOE DOE JE DIT ALS JE ONDERNEMER BENT MET EEN MOOI PRODUCT OF DIENST?

Moet je dan nog harder gaan roepen? Nope. Je moet slim & stil zijn. Ik zatt in een moeilijke en verzadigde markt. Het grafische vak heeft het lastig. Ik sukkelde daarin voort, net als de rest.

Totdat ik daarmee stopte en ging luisteren. Ik vroeg mij af:

  • Hebben ondernemers écht behoefte aan een kant-en-klaar logo?

  • Hebben ze écht behoefte aan do-it-yourself ontwerpprogramma’s?

  • Hebben ze écht behoefte aan een website?

Nee. Ze hebben de wens en het doel om ertoe te doen. Net als ik.

  • Met hun verhaal, missie, geloof en belofte. Ze willen de wereld van hun klant verbeteren of transformeren. Zij willen iets opbouwen en creëren met een boodschap en belofte. Iets wat verder en dieper gaat dan hun product of dienst.

  • Jij en ik hebben de mogelijkheid om specifiek in te gaan op de behoeftes, wensen, doelen, problemen en dromen die onze klanten hebben. Door de breedte (en dus de massa) te laten voor wat die is maar juist de diepte (het individu) op te zoeken.

  • Ik wil je uitdagen om te verdwalen, de hoek om te gaan en verder te kijken dan het product of dienst wat je aanbiedt. Alles wat je doet, van het verhaal wat je vertelt tot de manier waarop je dit presenteert via een website, social media en logo moeten op elkaar aansluiten.

En daarom, mijn Internet vriend, is personal branding zó belangrijk. Het is geen trucje, het is dé manier om zichtbaar en tastbaar te maken waarom jouw klant (to be) in het online oerwoud bewust voor jou kiest.

Jouw karakter en jouw verhaal vormen je tot wie jij bent als mens, als ondernemer en dus als personal brand! Het typeert jou. Door je bewust te worden wie jij bent als personal brand ga je ook bewust handelen en word je ook bewust benaderd.

Is het voor jou nog wazig wie jij bent als personal brand ? Focus je hier echt op, want zo wordt het beeld wat mensen van jou hebben helder en duidelijk. Plan een adviesgesprek in met mij!

Jouw klant kan zich zo beter identificeren met jou en jouw aanbod. En identificeren is precies waar het om gaat bij personal branding. Het is een bepaald gevoel wat je uitstraalt en een bepaald gevoel wat je jouw ideale klant wilt geven.

1 concrete actie die jouw personal brand (to be) écht nodig heeft!

Ren niet meteen naar een ontwerper, sta eerst stil!

Als ondernemer wil je zo snel mogelijk aan de slag met een (nieuw) logo, website en de rest wat erbij hoort. Dit geldt niet alleen voor starters, maar ook voor ondernemers die al een paar jaar bezig zijn en die het tijd vinden voor iets nieuws!

♥︎ Zorg ervoor dat je helder hebt wat jou TYPEert & kenMERKt. Bedenk vervolgens waar en voor wie jij er staat en met wat je daar dan staat.

Maak bijvoorbeeld een (digitale) mindmap met Coggle of pak pen en papier. Maak vier kolommen en vul deze. Op het laatst ga je schrappen en strepen. Net zolang totdat je een kern overhoudt. 

PS: Ik geef gratis adviesgesprekken weg, deze plekken zijn beperkt en op aanvraag, omdat ik alleen die online ondernemers wil helpen die echt de volgende stap willen maken.

Ik hoor graag van jou, zet jij bewust jouw typerende eigenschappen en kenMERKen in? Laat het mij weten in een reactie. Enne, zet hem op met alles, boks! 👊🏼

Pinterest is hét geheime wapen voor mijn bedrijf

In dit artikel deel ik mijn persoonlijke bevindingen met je: zo zet je Pinterest zakelijk in voor je bedrijf en personal brand.

In dit blog deel ik informatie en tips rondom mijn favoriete online kanaal: Pinterest. Dit artikel staat bomvol waardevolle info. Ik ben geen Pinterest expert en zo wil ik mijzelf ook niet neerzetten. Toch weet ik dit kanaal succesvol in te zetten. In dit artikel deel ik de bevindingen over mijn geheime wapen: Pinterest.

Wil je snel navigeren? Dat kan met onderstaande jump links:

Denk jij als ondernemer dat Pinterest draait om leuke plaatjes verzamelen?Na dit blog niet meer.

Eerlijk gezegd dacht ik dit ooit wel. Ik dacht dat Pinterest een soort online knutselkolonie was.

Totdat ik in 2016 een Amerikaanse online training kocht bij Melyssa Griffin over Pinterest marketing. Destijds een flinke investering voor mij, maar ik hoorde dat Pinterest in combinatie met bloggen een krachtige combinatie zou zijn.

Het zou dé combi zijn voor ondernemers die contentmarketing wilden inzetten en meer verkeer wilden genereren op hun website. Dát wilde ik. Om de simpele reden dat ik geen zin had om te doen wat de rest van de online ondernemers in Nederland deed: webinars en challenges organiseren. Veel te veel gedoe, ik hou van simpel. En zo ontdekte ik steeds meer dat Pinterest mijn geheime wapen werd.

Pinterest zakelijk inzetten: het werkt ontzettend goed, maar doordat Pinterest nog steeds een beetje het knutselkolonie imago heeft, wagen veel ondernemers zich er niet aan. Zonde, het is mijn geheime wapen voor meer verkeer op mijn website, waardoo…

Hoe ik Pinterest vroeger gebruikte

Ik gebruikte Pinterest voorheen wel, maar meer privé. Ik bewaarde vooral veel zogeheten 'pins' over woninginrichting, kapsels en vakanties. Hier en daar plaatste ik wel eens iets uit mijn portfolio, maar meer ook niet. Al die Social Media kanalen bijhouden is dood vermoeiend soms, het kost veel tijd en dus hing Pinterest er maar wat bij... Een van mijn grootste eye-openers was dat Pinterest geen Social Media kanaal is.

PINTEREST IS GÉÉN SOCIAL MEDIA KANAAL! HUH?

Pinterest is een zoekmachine, net als Google! Er is weinig sociaals aan, het gaat om het creëren van content (blogs, video’s of producten bijvoorbeeld) en dit via Pinterest vindbaar maken. Pinterest heeft ook een algoritme en scant content op waarde. Net als Google.Waar je via Google vooral valt voor aansprekende titels met een goede omschrijving val je voor Pinterest in eerste instantie voor de visual in combinatie met de titel.  

7 fouten die iedere ondernemer (waaronder ikzelf) maakt met Pinterest:

  1. Mijn bio was incompleet; keywords ontbraken en ik had geen zakelijk account, waardoor ik dus geen inzicht had in statistieken.

  2. Ik was gefocust op nú scoren, op het juiste tijdstip plaatsen en nadenken welke hashtags werken (en welke niet). Zo werkt het namelijk op Twitter, Facebook en Instagram, maar binnen een uur is je content weg gezakt en “oud”. Pinterest werkt juist op de lange termijn.

  3. Ik had 93 borden, maar geen een ervan was interessant voor mijn potentiële klant; zo had ik een bord over kapsels, nail-art (geen grapje) en grappige dierenfoto's. Bovendien deelde ik bijna alleen maar 'pins' en content van anderen. Maak borden die in lijn liggen met jouw merk. Ik zal geen borden over woninginrichting plaatsen bijvoorbeeld.

  4. Bedenk dat mensen op Pinterest daar (meestal) zitten met een doel: ze zitten er niet om te verbinden of om een gesprek aan te gaan. Ze zijn met iets bezig en zoeken inspiratie en educatie. Hoe kun je hierop inspelen? Waar je op Instagram doelloos kunt rond scrollen en veel meer in het moment iets plaatst, is Pinterest bedoel om iets te vinden.

  5. Die enkele pin die ik zelf had gemaakt leiden nergens naar toe (mijn blog en dus website), er zat geen call-to-action aangekoppeld noch een omschrijving met keywords. Zo liep ik dus verkeer op mijn website mis. Het gros van de bezoekers komt om iets te leren (educatie). Motiveer ze in ieder geval om je pin op te slaan (te pinnen) op hun eigen borden. Zo kunnen ze het altijd makkelijk terug vinden. Maar probeer nog liever consistentie te creëren tussen je visual, de tekst, de hashtags en de uiteindelijke bron (je blog bijvoorbeeld).

  6. Alhoewel ik het afgelopen jaar aardig aan het bloggen ben geslagen had ik geen 'pin-it' button geïnstalleerd op mijn website. Op deze manier kun je eenvoudig een blog 'pinnen' op Pinterest vanaf je computer. Ook handig voor diegene die je blog leest.

  7. Ik had geen rich-pin (uitgebreide pin) geactiveerd. Een rich-pin zorgt er voor zorgt dat onder de pin mijn naam + website komt te staan. Een uitgebreide pin activeren kun je zelf doen en je hebt diverse soort rich-pins. Lees hier meer.

Ik heb een zogeheten 'article rich-pin geactiveerd'. Deze zorgt ervoor dat je naam en website onder de pin komen te staan zoals je hierboven ziet.

Ik heb een zogeheten 'article rich-pin geactiveerd'. Deze zorgt ervoor dat je naam en website onder de pin komen te staan zoals je hierboven ziet.

Pinterest heeft nog steeds (in Nederland dan) last van het 'knutselkolonie-imago', maar Pinterest is véél meer dan een prikbord met mooie tuinen, decoratie, recepten en reizen.

Sinds ik ben begonnen met het toepassen van de tips uit de training zie ik in mijn statistieken dat er meer verkeer naar mijn website stroomt. Een van mijn nieuwe klanten vertelde dat ze mij had gevonden via Pinterest! En dat binnen 6 weken, terwijl ik 'maar' 200 volgers heb en ik echt nog geen extreme bezoekersaantallen heb! Ik dacht: yes, het werkt! Hier moet ik meer mee gaan doen!

Wat ik ook zo fijn vind aan Pinterest: het draait niet of nauwelijks om de likes en comments. Zó fijn! Tuurlijk speelt het mee, maar het is niet het uitgangspunt van het platform. Waar een post op Twitter of Instagram een minuut later al is weggezakt draaien de ‘pins’ die ik een jaar geleden plaatste nu op volle toeren. Je content wordt niet oud zogezegd.

HOE KRIJG JE MEER VOLGERS OP PINTEREST?

Dit brengt mij op het volgende: het aantal volgers op Pinterest doet niet zo ter zake. Tuurlijk is het fijn als dit hoge aantallen zijn, maar mensen komen vooral om te zoeken weet je nog? Ze bewaren mooie visuals om later of misschien wel meteen door te klikken naar de bron: jouw content. Ik kijk zelf nooit naar de volgers die ik heb, ik kijk liever hoe vaak een eigen pin is ge-repind (op andermans borden dus).

Inzicht krijgen door het activeren van een Pinterest business account.

Een zakelijk account op Pinterest voor je bedrijf geeft je, zoals ik hierboven als schrijf, inzicht in statistieken. En dit is helemaal niet ingewikkeld. Je kunt jouw persoonlijke account hier omzetten. 

  • Update 5/12/2016: Je kunt vanaf vandaag ook een etalage maken bovenaan je Pinterest Profiel, zie het als een soort slider. Hier lees je meer.

  • Update 2018: Je kunt nu ieder bord onderverdelen in secties. Stel je bent een sieraden ontwerper en je hebt een eigen bord met eigen materiaal dan kun je sectie smaken als: ‘ringen’, kettingen’ enzovoorts.

  • Update: de planning tool voor Pinterest BoardBooster ligt niet meer in lijn met de eisen van Pinterest. Alternatief is Tailwind. Je kunt gebruik maken van de actie die ze hebben en 15$ ontvangen om ermee aan de slag te gaan.

MIJN 5 pinterest tIPS DIE JE NÚ METEEN KUNT IMPLEMENTEREN als ondernemer

  1. Zet achter je naam kort en krachtig waar jij op gevonden wilt worden. In mijn eigen profiel staat: branding + design tips) Laat de omschrijving van jouw bio niet leeg. Denk aan jouw merk-belofte en personal brand!

  2. Wil je Pinterest strategisch gaan inzetten voor je bedrijf? Zorg dan dat je óók je eigen materiaal "pinbaar" maakt. Installeer de pin-it button op je website. Een andere optie is rechtstreeks langwerpige afbeeldingen te maken (bijvoorbeeld in Canva) en dit binnen Pinterest te uploaden. Na het uploaden bewerk je de pin en vul je de url in waar de pin naar toe moet leiden. DON'T: Je hele profiel volzetten met mooie borden en volstoppen met hele gave pins, maar hierin nauwelijks je eigen materiaal verwerken. Dit is echt zonde van alle energie die je erin stopt. Ik weet dat er ondernemers zijn die pins van anderen gebruiken en in de omschrijving van de pin hun website zetten. Niet doen. Dit gaat juist tegen je werken, omdat het niet jouw content is, een bezoeker zal dan denken: "wat is dit nu weer?". Plaats daarom ook altijd in het ontwerp van de visual jouw naam en website, zodat dit soort mensen (de content shoppers) niet aan de haal gaan met jouw content.

  3. Zorg dat jouw website geverifieerd is zodat Pinterest statistieken kan verzamelen zodra je een zakelijk account hebt. Zo zie je soms hele aparte statistieken, visuals die het erg goed doen of juist niet. Zo kun je voor jezelf onderzoeken waar dit aan ligt.

  4. Zorg dat je jouw blog optimaliseert voor Pinterest. Pinterest hanteert langwerpige afbeeldingen. Deze langwerpige visual kun je in je blog plaatsen en op die manier doorplaatsen naar Pinterest. Je kunt ook de visual rechtsreeks uploaden in Pinterest en vervolgens de link plaatsen in de omschrijving. Zorg dat deze visuals in het oog springen en dat doe je met mooie beelden, lettertypes en illustraties. Zorg voor een goede profielfoto; bij voorkeur gebruik je op ieder kanaal dezelfde profielfoto. Wees herkenbaar en consistent.

  5. Hou een grote schoonmaak en kies een aantal thema’s voor je Pinterest profiel: verwijder pins die het niet meer doen en kijk eens kritisch of jouw borden vol met gezonde salades, fitness oefeningen en DIY woningdecoratie van toegevoegde waarde zijn voor jouw personal brand én jouw klant. Je hoeft ze niet te verwijderen, maak er een privé Pinterest bord van.

BONUS TIP VOOR MEER VERKEER NAAR JOUW WEBSITE EN BLOG

Een onderdeel uit de Pinterest training was om mee te gaan pinnen op zogeheten groepsborden, ook tribes genoemd.. In Amerika stikt het ervan namelijk. Als je als 'pinner' wordt toegelaten tot een groep van bijvoorbeeld 10.000 volgers dan wordt jouw pin (en dus content/blog) dus getoond aan een flinke groep. Ook al heb je op jouw eigen account maar 100 volgers. Dit kan jou dus aanzienlijk meer verkeer opleveren en dus ook meer verkopen of samenwerkingen. Interessant hè?

Klein probleempje: ik blog in het Nederlands en jij waarschijnlijk ook. Hoe goed deze tip ook is, hij is met name gericht op de Amerikaanse markt. Holy moly nóóó! En ik kon ook geen enkel geschikt Pinterest groepsbord in Nederland vinden. Dus: heb ik er zelf een aangemaakt

*update 04-07-18: groepsborden zijn minder effectief wegens het veranderde algoritme en regels van Pinterest. Maar geen nood: ik heb een nieuwe tip:

Wil jij met behulp van Pinterest meer mensen gaan bereiken en samen met mij de uitdaging aangaan? In Nederland gebruiken nog weinig mensen Tailwind.

Tailwind is een tool waarmee je jouw pins kunt inplannen op tijden waarop jouw publiek online is. Tailwind werkt ook met 'tribes', dit zijn groepen op Tailwind waar je lid van kunt worden.

Als je hierop pint komt jouw pin onder een grote publiek, in ruil pin jij iets relevants van een ander. Tailwind houdt dit bij: dus valsspelen wordt gezien! Je kunt je hier aanmelden voor mijn tribe en claim jouw 15$ dollar om vrij te besteden.

Hoe werkt Pinterest? Wat zijn de do's & dont's van Pinterest? Pinterest inzetten voor mijn bedrijf? Pinterest marketing en Pinterest strategie voor ondernemers en bedrijven. Pinterest tips voor ondernemers. Nederlandse Pinterest training.