5 tips om Pinterest als ondernemer in te zetten

Pinterest zakelijk inzetten voor je bedrijf en personal brand: zo doe je dat!

In dit blog deel ik allerlei informatie en tips rondom mijn favoriete online kanaal: Pinterest. Dit artikel staat weer bomvol waardevolle info. Wil je snel navigeren? Dat kan met onderstaande jump links:

Denk jij als ondernemer dat Pinterest draait om leuke plaatjes verzamelen?

Na dit blog niet meer.

Eerlijk gezegd dacht ik dit ooit wel. Ik dacht dat Pinterest een soort online knutselkolonie was.

Totdat ik in 2016 een Amerikaanse online training kocht bij Melyssa Griffin over Pinterest marketing. Destijds een flinke investering voor mij, maar ik hoorde dat Pinterest in combinatie met bloggen een krachtige combinatie zou zijn.

Het zou dé combi zijn voor ondernemers die contentmarketing wilden inzetten en meer verkeer wilden genereren op hun website. Dat wilde ik. Om de simpele reden dat ik geen zin had om te doen wat de rest van de online ondernemers in Nederland deed: webinars en challenges organiseren. Veel te veel gedoe, ik hou van simpel. En zo ontdekte ik steeds meer dat Pinterest mijn geheime wapen werd.

Pinterest zakelijk inzetten: het werkt ontzettend goed, maar doordat Pinterest nog steeds een beetje het knutselkolonie imago heeft, wagen veel ondernemers zich er niet aan. Zonde, het is mijn geheime wapen voor meer verkeer op mijn website, waardoor ik dus meer inschrijvingen krijg en online cursussen verkoop.

Hoe ik Pinterest vroeger gebruikte

Ik gebruikte Pinterest voorheen wel, maar meer privé. Ik bewaarde vooral veel zogeheten 'pins' over woninginrichting, kapsels en vakanties. Hier en daar plaatste ik wel eens iets uit mijn portfolio, maar meer ook niet. Al die Social Media kanalen bijhouden is dood vermoeiend soms, het kost veel tijd en dus hing Pinterest er maar wat bij... Een van mijn grootste eye-openers was dat Pinterest geen Social Media kanaal is.

PINTEREST IS GÉÉN SOCIAL MEDIA KANAAL! HUH?

Pinterest is een zoekmachine, net als Google! Er is weinig sociaals aan, het gaat om het creëren van content (blogs) en dit via Pinterest vindbaar maken!

Pinterest werkt namelijk ongeveer hetzelfde als Google, alleen dan met plaatjes. Pinterest heeft ook een algoritme en scant content op waarde. Net als Google!

Waar je in Google vooral valt voor aansprekende titels met een goede omschrijving val je voor Pinterest in eerste instantie voor de visual. 

5 fouten die iedere ondernemer (waaronder ikzelf) maakt met Pinterest:

 1. Mijn bio was incompleet; keywords ontbraken en ik had geen zakelijk account, waardoor ik dus geen inzicht had in statistieken.

 2. Ik had 93 borden, maar geen een ervan was interessant voor mijn potentiële klant; zo had ik een bord over kapsels, nail-art (geen grapje) en grappige dierenfoto's. Bovendien deelde ik bijna alleen maar 'pins' en dus content van anderen. (Ik kwam laatst een cursus tegen over Pinterest en nieuwsgierig als dat ik ben ging ik kijken naar diegene die de training gaf. Wat zag ik: heel veel borden en nog meer pins maar nauwelijks eigen content. Tsja, je kunt weten hoe Pinterest werkt en een mooie verzameling hebben, maar als je het niet succesvol op jezelf toepast dan haak ik af).

 3. Die enkele pin die ik zelf had gemaakt leiden nergens naar toe (mijn blog en dus website), er zat geen call-to-action aangekoppeld noch een omschrijving met keywords. Zo liep ik dus verkeer op mijn website mis.

 4. Alhoewel ik het afgelopen jaar aardig aan het bloggen ben geslagen had ik geen 'pin-it' button geïnstalleerd op mijn website. Op deze manier kun je eenvoudig een blog 'pinnen' op Pinterest vanaf je computer. Ook handig voor diegene die je blog leest.

 5. Ik had geen rich-pin (uitgebreide pin) geactiveerd. Een rich-pin zorgt er voor zorgt dat onder de pin mijn naam + website komt te staan. Een uitgebreide pin activeren kun je zelf doen en je hebt diverse soort rich-pins. Lees hier meer.

Ik heb een zogeheten 'article rich-pin geactiveerd'. Deze zorgt ervoor dat je naam en website onder de pin komen te staan zoals je hierboven ziet.

Ik heb een zogeheten 'article rich-pin geactiveerd'. Deze zorgt ervoor dat je naam en website onder de pin komen te staan zoals je hierboven ziet.

Pinterest heeft nog steeds (in Nederland dan) last van het 'knutselkolonie-imago', maar Pinterest is véél meer dan een prikbord met mooie tuinen, decoratie, recepten en reizen.

Sinds ik ben begonnen met het toepassen van de tips uit de training zie ik in mijn statistieken dat er meer verkeer naar mijn website stroomt. Een van mijn nieuwe klanten vertelde dat ze mij had gevonden via Pinterest! En dat binnen 6 weken, terwijl ik 'maar' 200 volgers heb en ik echt nog geen extreme bezoekersaantallen heb! Ik dacht: yes, het werkt! Hier moet ik meer mee gaan doen!

Wat ik ook zo fijn vind aan Pinterest: het draait niet of nauwelijks om de likes en comments. Zó fijn! Tuurlijk speelt het mee, maar het is niet het uitgangspunt van het platform. Waar een post op Twitter of Instagram een minuut later al is weggezakt draaien de ‘pins’ die ik een jaar geleden plaatste nu op volle toeren. Je content wordt niet oud zogezegd.

HOE KRIJG JE MEER VOLGERS OP PINTEREST?

Dit brengt mij op het volgende: het aantal volgers op Pinterest doet niet zo ter zake. Tuurlijk is het fijn als dit hoge aantallen zijn, maar mensen komen vooral om te zoeken weet je nog? Ze bewaren mooie visuals om later of misschien wel meteen door te klikken naar de bron: jouw content!

Zij zijn op zoek naar informatie, niet zozeer om te connecten, dit doen ze wel op Facebook of Instagram. Het aantal volgers is dus niet meteen belangrijk, wel of je waardevolle specifieke borden en pins hebt waarmee zij geholpen zijn. Vervolgens komen ze op jouw website terecht en wat je dan wilt is ze vangen op je e-maillijst. 

Inzicht krijgen door het activeren van een Pinterest business account.

Een zakelijk account op Pinterest voor je bedrijf geeft je, zoals ik hierboven als schrijf, inzicht in statistieken. En dit is helemaal niet ingewikkeld. Je kunt jouw persoonlijke account hier omzetten. 

 • Update 5/12/2016: Je kunt vanaf vandaag ook een etalage maken bovenaan je Pinterest Profiel, zie het als een soort slider. Hier lees je meer.

 • Update 2018: Je kunt nu ieder bord onderverdelen in secties. Stel je bent een sieraden ontwerper en je hebt een eigen bord met eigen materiaal dan kun je sectie smaken als: ‘ringen’, kettingen’ enzovoorts.

 • Update: de planning tool voor Pinterest BoardBooster ligt niet meer in lijn met de eisen van Pinterest. Alternatief is Tailwind. Je kunt gebruik maken van de actie die ze hebben en 15$ ontvangen om ermee aan de slag te gaan.

MIJN 5 pinterest tIPS DIE JE NÚ METEEN KUNT IMPLEMENTEREN als ondernemer

 1. Zet achter je naam kort en krachtig waar jij op gevonden wilt worden. In mijn eigen profiel staat: branding + design tips) Laat de omschrijving van jouw bio niet leeg. Denk aan jouw merk-belofte en personal brand!

 2. Wil je Pinterest strategisch gaan inzetten voor je bedrijf? Zorg dan dat je óók je eigen materiaal "pinbaar" maakt. Installeer de pin-it button op je website. Een andere optie is rechtstreeks langwerpige afbeeldingen te maken (bijvoorbeeld in Canva) en dit binnen Pinterest te uploaden. Na het uploaden bewerk je de pin en vul je de url in waar de pin naar toe moet leiden. DON'T: Je hele profiel volzetten met mooie borden en volstoppen met hele gave pins, maar hierin nauwelijks je eigen materiaal verwerken. Dit is echt zonde van alle energie die je erin stopt. Ik weet dat er ondernemers zijn die pins van anderen gebruiken en in de omschrijving van de pin hun website zetten. Niet doen. Dit gaat juist tegen je werken, omdat het niet jouw content is, een bezoeker zal dan denken: "wat is dit nu weer?". Plaats daarom ook altijd in het ontwerp van de visual jouw naam en website, zodat dit soort mensen (de content shoppers) niet aan de haal gaan met jouw content.

 3. Zorg dat jouw website geverifieerd is zodat Pinterest statistieken kan verzamelen zodra je een zakelijk account hebt. Zo zie je soms hele aparte statistieken, visuals die het erg goed doen of juist niet. Zo kun je voor jezelf onderzoeken war dit aan ligt.

 4. Zorg dat je jouw blog optimaliseert voor Pinterest. Pinterest hanteert langwerpige afbeeldingen. Deze langwerpige visual kun je in je blog plaatsen en op die manier doorplaatsen naar Pinterest. Je kunt ook de visual rechtsreeks uploaden in Pinterest en vervolgens de link plaatsen in de omschrijving. Zorg dat deze visuals in het oog springen en dat doe je met mooie beelden, lettertypes en illustraties. Zorg voor een goede profielfoto; bij voorkeur gebruik je op ieder kanaal dezelfde profielfoto. Wees herkenbaar en consistent.

 5. Hou een grote schoonmaak en kies een aantal thema’s voor je Pinterest profiel: verwijder pins die het niet meer doen en kijk eens kritisch of jouw borden vol met gezonde salades, fitness oefeningen en DIY woningdecoratie van toegevoegde waarde zijn voor jouw personal brand én jouw klant. Je hoeft ze niet te verwijderen, maak er een privé Pinterest bord van.

BONUS TIP VOOR MEER VERKEER NAAR JOUW WEBSITE EN BLOG

Een onderdeel uit de Pinterest training was om mee te gaan pinnen op zogeheten groepsborden, ook tribes genoemd.. In Amerika stikt het ervan namelijk. Als je als 'pinner' wordt toegelaten tot een groep van bijvoorbeeld 10.000 volgers dan wordt jouw pin (en dus content/blog) dus getoond aan een flinke groep. Ook al heb je op jouw eigen account maar 100 volgers. Dit kan jou dus aanzienlijk meer verkeer opleveren en dus ook meer verkopen of samenwerkingen. Interessant hè?

Klein probleempje: ik blog in het Nederlands en jij waarschijnlijk ook. Hoe goed deze tip ook is, hij is met name gericht op de Amerikaanse markt. Holy moly nóóó! En ik kon ook geen enkel geschikt Pinterest groepsbord in Nederland vinden. Dus: heb ik er zelf een aangemaakt

*update 04-07-18: groepsborden zijn minder effectief wegens het veranderde algoritme en regels van Pinterest. Maar geen nood: ik heb een nieuwe tip:

Wil jij met behulp van Pinterest meer mensen gaan bereiken en samen met mij de uitdaging aangaan? In Nederland gebruiken nog weinig mensen Tailwind.

Tailwind is een tool waarmee je jouw pins kunt inplannen op tijden waarop jouw publiek online is. Tailwind werkt ook met 'tribes', dit zijn groepen op Tailwind waar je lid van kunt worden.

Als je hierop pint komt jouw pin onder een grote publiek, in ruil pin jij iets relevants van een ander. Tailwind houdt dit bij: dus valsspelen wordt gezien! Je kunt je hier aanmelden voor mijn tribe en claim jouw 15$ dollar om vrij te besteden.