Hoe maak je een eBook? (Dat níet als een vodje ergens in een map verdwijnt)

Wil je een eBook maken? Of een eBook maken en verkopen?

Kijk: iedereen kan tegenwoordig een eBook maken in Canva. Of een eBook maken met A.I. Dát is geen rocket-science. Waar je voor wil waken is dat je eBook een digitaal vodje wordt. Dat het afbreuk doet aan de expert die je bent. Dat het geen ‘hebben-hebben-hebben’ effect veroorzaakt bij je klant: MEER VAN DIT PLEASE! Nee, als jij een eBook wil maken dat jouw klanten écht willen hebben? Verslinden? En wat smaakt naar meer? Dan wil je dit artikel lezen. Ik zal álles met je delen om een eBook te maken en te verkopen. 

Belangrijk: een eBook is vaak de eerste stap in een online klantreis.

Andere vormen kunnen zijn: een quiz, een gratis audio of een video. Maar een eBook is júist een slimme manier om verschillende (gratis) diensten met elkaar te bundelen. Mijn eerste online cursus was zelfs een eBook! Dat ga ik je allemaal uitleggen.

Een eBook maken in Canva

Met de opkomst van Canva in 2010 en de opkomst van Chat GPT en A.I. is het maken van een eBook heel toegankelijk. Je kunt – als je wilt – de inhoud laten schrijven (door Chat GPT). In Canva kies je een template. En met Plug & Pay hang je er een betaallink aan,

Maar juist hierdoor wordt er veel rommel geproduceerd. Er worden zelfs hele online cursussen gemaakt met Chat GPT… Die gaan never nooit verkopen. En als ze al verkopen zullen klanten daarna balen. Waarom? Omdat mensen dergelijke informatie zelf kunnen ritselen via Chat GPT, Perplexity of Claude.

Kennis is er in overvloed. Wijsheid is schaars.

Kennis en informatie is immers overal gratis te verkrijgen. Dus als jij een online cursus met Chat GPT maakt en er zit niets van jou zelf in? Dan gaan mensen dit doorhebben. Daarom is er dus meer nodig. Ik zeg niet dat je Chat GPT niet mag gebruiken (ik gebruik het dagelijks), maar klanten kopen geen informatie meer. Die tijden zijn voorbij. Dat is met een eBook ook zo.

Wat is belangrijk als je een eBook verkoopt?

  • Of je je eBook nu betaald of gratis aanbiedt: besef dat het eBook een van de eerste contactmomenten is.
  • Zorg dat de (sub)titel scherp is én inspeelt op dat wat de klant zoekt/wilt.
  • Speel in je eBook met tekst, oefeningen en ’embed” audio’s en/of video’s.
  • Je kunt ook geheime links verstoppen op je website. Die mensen vanuit je eBook kunnen ontgrendelen.
  • Een (gratis) eBook moet een paradigma verschuiving veroorzaken (ah wat slim! Zo heb ik er nog nooit naar gekeken!)
  • Een gratis eBook moet niet de klant leren hoe ze probleem XYZ oplost. Het eBook moet hen leren waarom ze jouw product/dienst nodig hebben.
  • Een betaald eBook moet juist een klein (deel)probleem oplossen van het totale plaatje wat jij normaliter doet.
  • Een eBook moet makkelijker te kopen en af te rekenen zijn. Ik ben groot fan van Plug & Pay.
  • Een eBook moet laten zien dat je van wanten weet. Het is in die zin niet anders dan de portfolio van een kunstenaar. Of de brochure van een badkamer leverancier.
  • Of je je eBook nu gratis of betaald maakt, het moet áltijd smaken naar meer. Je eBook moet dus het verlangen vergroten om andere diensten of producten te verkopen.
  • Klanten zoeken in ál die informatie die er is een gids. Iemand die het pad al bewandeld heeft. Dát wil je met je eBook laten zien.

Dus wil je dat de Plug & Pay meldingen voor jouw (betaalde) eBook je om de oren vliegen? Of wil je voor jouw online programma of cursus een eBook maken? Dan is dít blog precies wat jij nodig hebt. 

Werkt een eBook nog?

Een eBook maken is niets nieuws. Het is al jaren een van de meest gebruikte manieren om e-mailadressen te verzamelen. Dit artikel is geschreven in 2017 en zelfs nu – jaren later – maak ik er nog steeds gretig gebruik van. Een eBook of andere weggever is een formule die werkt. En blijft werken.

Wat niet werkt? Is crappy inhoud, standaard Chat GPT tips of een ander kopiëren omdat je ziet dat het werkt. De ondernemers die het maken? Die succesvol worden? Zijn de ondernemers die steengoede onderzoekers zijn. En die daardoor dus exact weten te pinpointen wat een klant denkt, voelt en ervaart. Ze weten feilloos in te spelen op wat er speelt bij de klant. Daarnaast hebben deze ondernemers een eigen aanpak. Noem het een eigen methode, handelsmerk, werkwijze of framework.

Je denkt misschien dat de markt verzadigd is? Maar dat is niet zo. De markt is verzadigd met crappy aanbieders ja. En inhoud die om te janken is. Hier liggen dus juist kansen. 

Een betaald of gratis eBook aanbieden?

Omdat de meeste ondernemers hun eBook gratis weggeven, wordt het niet op waarde geschat. Terwijl er vaak voor een klein fortuin aan kennis in staat. Het punt is dat gratis nooit als waardevol wordt gezien. Ook al is het dat wel. Iets wat duur is (of betaald) wordt doorgaans meer op waarde geschat. Dit hoeft natuurlijk echt niet zo te zijn. In dit blog ga ik meer in op prijselasticiteit.

Neem nu Google Maps. Gratis. Ik zou een groot probleem hebben als het er niet meer zou zijn. Maar de meeste mensen hechten er geen waarde aan. Ze vinden het doodnormaal dat het gratis is. Belachelijk eigenlijk als je het zo bekijkt. Dit is ook de reden dat ik ben gestopt met gratis weggevers. Zaken als dit, een blog, is voor mij een weggever. Net als mijn podcast. 

De rest van mijn “spul” zit nu achter een betaalmuur. Van Plug & Pay. Alles wat ik eerder maar gewoon gratis weggaf, omdat ik dacht (door alle goeroe’s en coaches) dat dit zo hoorde, levert me nu een klein fortuintje op in de week. En ik doe dit niet omdat ik een ‘geldwolf’ ben. Dit doe ik omdat ik weet dat mensen de waarde gewoon niet inzien van gratis spullen. En omdat ik via mijn blog en andere content al heel veel geef. Je kunt wel degelijk teveel gratis weggeven.

Bovendien was ik als kind zijnde al dol op winkeltje spelen. En dat is nu zo makkelijk geworden met Plug & Pay (heb een kleine verslaving!) Ik kom hier later nog uitgebreid op terug.

Ik heb eBooks die ik heb uitgeprint en heb laten inbinden omdat ik ze zo mooi vond. En omdat ik er veel aan had. Sommige heb ik een keer geopend en meteen in de digitale prullenbak gegooid.

Het verschil tussen een “emailadressen-verslindende-deze-moet-ik-hebben” en een “digitale-prullenbak-vullende-variant” zit hem in drie elementen. Deze drie moeten elkaar aanvullen. En dát is waar het vaak misgaat. Mensen maken een ‘braindump document’ (alles wat ze willen zeggen moet erin), ze hebben geen concreet doel en naar het design wordt niet omgekeken.

Een eBook maken. Drie zaken waar je op moet letten:

  1. Wat is het doel van je eBook? Wil je e-mailadressen verzamelen? Of wil je het verkopen?
  2. De content: liever drie pagina’s met sterke inhoud dan 30 pagina’s met random vulling en hier en daar een plaatje.
  3. De verpakking: het design natuurlijk. Niet alleen vanwege de looks, maar denk ook aan leesbaarheid bijvoorbeeld.

Vijf stappen om je ebook te maken:

  1. Het doel bepalen van je eBook.
  2. Het start- en eindpunt bepalen.
  3. De inhoud uitwerken.
  4. Je eBook ontwikkelen en ontwerpen.
  5. Je eBook verkopen (ook als hij gratis is moet je hem verkopen 😉)

    1. Het doel bepalen van je eBook. Wil je leads verzamelen? Dus e-mailadressen in ruil voor je eBook? Of wil je je eBook aanbieden als een laagdrempelig betaald product? Ik noem dit ook wel TMO’s: Tiny Mighty Offers! Als je een gratis eBook maakt wil je eigenlijk dat de mensen die het lezen daarna een soort openbaring ervaring. Een ahá moment! Een paradigma verschuiving. Dat hoeft niet zo groot te zijn zoals het nu klinkt. Maar je wilt mensen wel aan het denken zetten. Iets vertellen waar ze zelf nog niet zo over hadden nagedacht. Dus dat ze al lezende denken: “deze persoon heeft gelijk!” Dit wil ik ook leren, kunnen of doen. Wat je feitelijk doet is de kloof die tussen jou en de lezen zit dichten en versmallen. Wat ik zou aanraden met een gratis eBook is om een onderwerp te kiezen wat “leeft” bij de klant. Voorbeeld: ik werkte voorheen 1:1 en hanteerde de persoonlijkheidsprofielen van Fascinate® daarbij. Alhoewel dit super helpend is voor klant leeft dit bij hen niet. Dat gevoel komt pas later in de klantreis.
    2. Start- en eindpunt bepalen. Bepaal het startpunt voor je eBook: wat zou jouw ideale klant nu willen leren? Waar staan ze nu, met welke vraag? Denk niet: “Dit weet iedereen toch?” Bedenk je liever: “Wat is voor mij super simpel wat voor een ander misschien wel super frustrerend is?” Bepaal dan het eindpunt van je eBook: Wat leert of kan de lezer na het lezen van jouw eBook (af andere weggever). Je kunt het start en het eindpunt ook zien als de kop en de staart. Er moet een duidelijk begin en einde zijn. Stel je voor je bent tekstschrijver. En je hebt een PDF gemaakt met ‘haakjes’ om content te schrijven. Die haakjes deel je in de PDF. Maar wat gaat eraan vooraf? Wat wil je daarna doen? Dat soort haakjes kunnen we overal vinden (ask Chat GPT). Dus ook hier geldt: laat zien dat je van wanten weet. Deel voorbeelden. Laat reviews zien. Deel hoe jij zo’n haakje ombuigt tot een sterke tekst. Alleen die haakjes delen “doet” niks.
    3. De content uitwerken- en uitrollen voor je eBook. Nu je een startpunt en eindpunt hebt bepaald kun je aan de content gaan werken. Verdeel de “tussenstations” van het start- en eindpunt op in hoofdstukken. Het is aan jou om te bepalen hoeveel pagina’s je eBook wordt. Een eBook hoeft niet 60 pagina’s te hebben. Sterker nog: ik raad het af. Meer info betekent niet dat het daardoor beter wordt. Ga niet meteen in een ontwerpprogramma aan de slag, maar werk eerst je (platte) tekst uit. Dat kan in diverse programma’s zoals: Microsoft Word, Evernote of Google Docs. Werk van achteren naar voren. Zorg dat dat je einddoel heel scherp is. Maak het niet te groot! Je kunt wel degelijk teveel geven! Wees niet bang om je kennis te delen, maar probeer de lezer wel altijd nieuwsgierig te maken naar “meer”. Dat je veel info deelt wil niet meteen zeggen dat je eBook daarmee waardevoller wordt.
    4. Je eBook ontwikkelen en ontwerpen. De makkelijkste manier is Canva te gebruiken. Kind kan de was doen. Je kunt hierin ook interactieve elementen stoppen. Zoals een klikbare link of een video. Let op: als je een video wil embedden dien je de PDF te publiceren als ‘link online weergave’. Je doet dit in je design. Klik rechtsboven op ‘delen’. Hier zie je allerlei opties.
    5. Je eBook verkopen (ook als hij gratis is moet je hem verkopen 😉). Zoals gezegd: ik ben fan van Plug & Pay. Maar je kunt het ook via je eigen website doen. Ik hou van gemak en daarvoor kies ik Plug&Pay. In Plug&Pay maak je namelijk heel snel een landingspagina (waar je je eBook promoot), een checkoutpagina (waar de klant afrekent) en bedanktpagina (waar je de link van je eBook bijvoorbeeld al kunt zetten). Ik ben affiliate partner van Plug&Pay. Maar ik wil zelf niets anders meer en zou dan ook niets aanbevelen waar ik zelf niet achter sta. Je kunt hier een proefperiode starten.

Je eBook ontwikkelen en ontwerpen in 5 stappen

  1. 1. Ik zou beginnen met de omslag. Waarom? Dit is het uitgangspunt: het resultaat voor de lezer/klant. Wat gaat jouw bezoeker leren of kunnen? Schrijf een duidelijke, maar pakkende titel eventueel met een subtitel. Verplaats je steeds in de klant: wat is het resultaat? Welke pijn of frustratie neem je weg?
  2. 2. Speel met typografie. Wissel koppen af met subkoppen en maak gebruik van vet gedrukte teksten. Zo zorg je ervoor dat de leesbaarheid wordt beïnvloed. Dit is natuurlijk absoluut nodig, anders gooien ze je eBook weg en sla je de plank dus mis, zonde! En die leesbaarheid is belangrijker dan je denkt. Want je wilt natuurlijk dat de lezer iets gaat doen. Of dat ze bepaalde dingen lezen, waardoor jij jezelf en je aanbod in de kijker speelt. Als je alleen maar “platte” tekst hebt dan wordt het voor de lezer heel makkelijk om lappen tekst over te slaan.
  3. 3. Maak een mockup van je eBook en zet dit op de landingspagina waar je jouw leadmagnet en weggever promoot. Zo lijkt het net een “echt” boek. Zo’n mockup kun je ook in Canva maken. Maak de pagina waar mensen de weggever aanvragen aantrekkelijk, maar wel eenvoudig. Geen onnodige afleiding en toeters en bellen. Som duidelijk op – met bullets – wat het downloaden/kopen oplevert.
  4. 4. Bewaar het document altijd als PDF. Een PDF is sowieso altijd het formaat wat je als eindwerk wilt hebben. Je kunt een PDF uploaden en makkelijk delen. Je kunt ook prinsscreens maken van losse pagina’s (of deze los bewaren) en hier weer een los plaatje mee maken om te delen op je socials. Zoals het voorbeeld hieronder van Amber. Maar in Canva kun je dus ook een link maken van je eBook. Dan is het een soort “website”. Je kunt de PDF laten mailen naar de koper. Maar je kunt dus ook de link gebruiken. (Of allebei). Het mailprogramma dat ik gebruik is MailBlue. Ook Nederlands. En zij hebben het allerbeste support (net als Plug&Pay) overigens dat je je maar wensen kunt. Daarom ben ik ook van MailBlue affiliatepartner. Aanmelden via mijn link kost jou niets extra’s trouwens. Maar als je met deze twee tools werkt kom je echt een heel eind!

Waarom is een eBook of weggever maken belangrijk?

Allereerst is e-mailmarketing het belangrijkste kanaal om in te zetten. Verder kom je online gewoon niet. Als social media de kroeg is, dan is e-mail de slaapkamer. Zo zie ik het althans. Er zijn geen restricties om te -mailen en je hebt ook niet te maken met algoritmes. Je inbox is van jou en daar heeft verder niemand grip op. Volgens onderzoek van McKinsey is e-mail 40x (!!!) zo effectief dan Facebook en Twitter gecombineerd. Bron Ik zeg niet dat je je alleen op e-mail moet richten. Het is een keuze. Eerlijk gezegd laat je mensen die echt in je geïnteresseerd zijn voor een dichte deur staan als je niks met e-mail doet. Zie het zo: op social media leren ze je kennen, je maakt een praatje en deelt wat tips. Als ze geïnteresseerd in je zijn willen ze meer. Dát geef je ze middels e-mail. Het is je “inner circle”. Conclusie: social media is niet weg te denken en is zeer waardevol, maar met e-mail kun je nog beter werken aan die nieuwe relatie.

Bonus tip: wil jij een online programma of online cursus maken, maar weet je niet of deze zal verkopen? Of heb je niet de financiële middelen om dit te laten bouwen of om er een cursus voor te volgen? Wat ik je nu ga vertellen is geniaal (al zeg ik het zelf):

Online training maken in de vorm van jawôhl! Een eBook! 

Het is geen online omgeving met allerlei toeters en bellen zoals je die misschien kent. Wat je bakken met geld, tijd en energie kost. Nee, je online training ís het eBook. Wil je meer weten hoe je zelf een online programma maakt? Lees dan hier hoe je dit aanpakt.

Door het toevoegen van interactieve elementen, zoals het linken naar filmpjes (die je afschermt met een wachtwoord) of een audio en het toevoegen van links maak je op eenvoudige wijze een online “training”. Zie het als een opstapje voordat je aan de slag gaat met het groots aanpakken van een online programma. Geloof mij, na drie cursussen zelf gemaakt te hebben weet ik wat er bij komt kijken. Het maken is één, maar het verkopen is een tweede!

Nog een aantal laatste aandachtspunten bij het maken van je eBook:

    1. Bied jouw lezer een snelle snack aan, geen vijfgangendiner. Maak ze hongerig naar meer!
    2. Zorg dat je eBook iets oplost en dat ze er echt iets mee kunnen (actie gericht).
    3. Zorg dat je weggever een opstapje vormt naar jouw (hoofd)aanbod.
    4. Maak een aansprekend en aantrekkelijk design. Denk bijvoorbeeld aan leesbaarheid en duidelijke call-to-actions.
    5. Maak een mock-up van je eBook zodat het net op een echt boek lijkt.

“Heel veel succes met het maken van jouw eBook!

Klanten werven hoe