Marktonderzoek en klantonderzoek doen: de daadwerkelijke klantbehoefte bepalen + model
“Díegene die de klant het best begrijpt, wint” – Manon Toma
Marktonderzoek en klantonderzoek doen is belangrijker dan ooit! Waarom? Het grootste probleem waar ondernemers en bedrijven mee te kampen hebben is de oorlog om oogballen. Onze klanten hebben méér dan genoeg keus. Sommige ondernemers worden hier nerveus van. Hoe zorgen we nu dat ons aanbod boven komt drijven? Hoe zorgen we dat wij ‘tof of mind’ worden? Je dient de daadwerkelijke klantbehoefte te bepalen. Dat doe je door een ninja te worden in marktonderzoek en klantonderzoek. So buckle up! Want in de blog over marktonderzoek doen leer ik je alles!
Veel van mijn klanten hebben al veel geïnvesteerd.
Hun bedrijf loopt redelijk, maar ze willen naar een hoger niveau. Ze voelen dat er veel meer in ‘t vat zit. En dus schakelen ze branding agency’s, marketing bureau’s, business coaches en andere positioneringsexperts in. Om het boegbeeld van hun branche te worden. Die markt te domineren.
Maar ze blijven in cirkels rondlopen.
En dat komt hierdoor: ze gaan niet naar de wortel van de daadwerkelijke klantbehoefte. Ze blijven aan de oppervlakte peuteren. Ze doen niet diepgaand marktonderzoek en klantonderzoek.
Veel ondernemers die marktonderzoek en klantonderzoek doen hebben:
- Een vragenformulier (survey) opgesteld;
- Een klant avatar gemaakt;
- Content en zijn daarbij ook volop online zichtbaar.
De waarheid is dat dit niet meer voldoende is. Dit zijn tactieken uit de jaren ‘90. Toen het internet opkwam. Tegenwoordig raak je overspoeld en overweldigd door alle content op het internet. Je zult dus op een andere manier naar marktonderzoek en klantonderzoek moeten kijken.
Weet je nog dat ik zojuist schreef dat onze klanten (die van jou, die van mij) meer dan genoeg keuze hebben? En dat dit veel ondernemers soms moedeloos maakt en ze het daardoor zoeken bij de zoveelste business coach of agency?
Wat nu als ik jou zeg dat juist die overvloed aan keuzes een kans is voor jou? Ja, jouw klanten worden selectiever en kritischer: maar dat is juist goed nieuws.
Aan het einde van dit blog hoop ik dat je dit inziet. En dat je – net als mij en mijn klanten – verzot raakt op het doen van klantonderzoek, marktonderzoek en doelgroep bepaling.
Het probleem is 9 van de 10 keer dat je niet voldoende bezig bent met marktonderzoek en klantonderzoek
En dat snap ik ook wel. Het woord alleen al: marktonderzoek. Het klinkt saai. Maar dit is het ding: als jouw producten nu nog niet als warme broodjes over de toonbank gaan? Dan ben je geneigd te denken dat dit aan je aanbod zelf ligt… Toch? Dit kan natuurlijk een mogelijkheid zijn, zeker.
Maar vaak ligt het niet aan het aanbod, maar aan hoe jij je aanbod aanbiedt.
Met andere woorden:
- Welke woorden jij gebruikt om je aanbod te verkopen.
- Welke belofte en boodschap jij gebruikt om je aanbod op de kaart te zetten.
- Welke problemen en verlangens je benoemt.
Als we even een stapje terug zetten dan is een aanbod niets meer en niets minder dan dit: het juiste aanbod is onweerstaanbaar voor de juiste persoon. Omdat het waarde toevoegt op een manier die hij/zij wil, maar nog niet heeft.
Of om in de woorden van Naval Ravikant te spreken:
“The way to get rich is to give society what it wants, but doesn’t know how to get, at scale.”
Met dit in gedachten wil ik dat je eens naar jouw markt kijkt. En begint met marktonderzoek en klantonderzoek. Kijk, ik ken jouw branche niet, maar als ik naar de mijne kijk? Zie ik veel van hetzelfde.
Er wordt veel gekopieerd. Maar ergens is dit logisch. Om deze twee redenen.
- De eerste reden is dat het volgen van een groep een veilige keuze is. Imitatiegedrag creëert een gevoel van veiligheid en zekerheid.
- De tweede reden waarom mensen het doen is omdat ze zien dat iets werkt. Simpel.
Maar hierdoor treedt er – zoals ik het noem – ‘marketingmoeheid’ op. Klanten worden “blind”. Hun brein ‘skipped’ bewust bepaalde beelden, boodschappen en informatie. Wanneer we herhaaldelijk dezelfde of soortgelijke boodschappen zien, raken we eraan gewend.
Ons brein (de brutale vlerk) slaat hierdoor gewoon dingen over!
Alhoewel imitatiegedrag een gevoel van veiligheid biedt, is het bedrijfsmatig allesbehalve veilig. Sterker nog: je gaat het steeds moeilijker krijgen. Klanten ‘skippen’ je. Pardon: hun brein doet dit op de automatische piloot.
Goed verhaal Toma, maar wat heeft dit nu te maken met die klantbehoefte? En het bepalen van m’n doelgroep en het doen van marktonderzoek?
Heel veel! Zonder context kun je deze uitleg minder goed te plaatsen. Je begrijpt nu dat er marketingmoeheid optreedt. En dat mensen afgestompt raken door steeds terugkerende boodschappen. Wat je wil is op iemands verlanglijstje staan. Je wil als ‘favoriet’ gemarkeerd worden. Een hebbeding zijn! Met andere woorden: je wil het ‘OMG-dit-moet-ik-hebben-hebben-hebben’ effect veroorzaken bij je doelgroep. Doordat klanten zoveel keuze hebben (verzadiging), wordt het moeilijker om te kiezen. Voor ons ondernemers betekent die verzadiging en overvloed dat we moeilijker gekozen worden.
Het tegengif voor marktverzadiging? Is vernieuwing!
Schrik niet van dit woord. Dit is iets wat menig ondernemer te groot maakt. Het is fantastisch als je een visionair, revolutionair of baanbrekend idee hebt waarmee je in Silicon Valley naam maakt. De waarheid is dat het meeste wat we bedenken niet revolutionair is. En dat de meeste “visionairs” geen visionair zijn. Maar dat hóeft dus ook niet.
Necessity is the mother of invention” – Plato
Klanten zijn namelijk niet op zoek naar iets revolutionairs of iets ongekends. In de meeste gevallen willen ze het zichzelf gewoon goed laten gaan. Dat jouw dienst of product ‘onvergelijkbaar’ is zal ze worst wezen. Mensen zijn merktrouw, totdat er een beter alternatief is. Hard, maar zo werkt het nu eenmaal.
De wens om onvergelijkbaar te zijn.
Is dit wel zo slim?
- Uniek
- One-of-a-kind
- A category of one
- The one & only
- De nummer één
Allemaal dezelfde mooie nietszeggende woorden. Het is een boodschap die ik zelf – ik ben maar even eerlijk – jarenlang verkondigd heb. Zorg dat je onvergelijkbaar, onmiskenbaar en onverwoestbaar bent!
Dit werd – zoals dat gaat – opgepikt en overgenomen door conculega’s
Ook hierom wil je marktonderzoek en klantonderzoek doen! Je kunt een koploper imiteren en kopiëren, maar deze persoon heeft een ander aanbod, type klant enzovoorts. Wie zegt dat het werkt? Want waar ik twee jaar geleden achter kwam is dat onvergelijkbaar zijn op papier fantastisch klinkt, maar in de praktijk niet werkt.
Dit is waarom:
Ons brein zoekt naar herkenning
- Jouw brein is net Marie Kondo. Het helpt jou de wereld begrijpelijk te maken door nieuwe informatie die op ons wordt afgevuurd te vergelijken met dat wat we al kennen. Het werkt met herkenningspunten, zodat informatie snel verwerkt kan worden. Sidenote: de arme stakker heeft het met ál die keuzes en informatie dus zwaarder dan ooit!
- Wij mensen hebben maar een beperkt aantal ‘bitjes’ per dag. Een van de functies van het brein is calorieën besparen. En dat doet het door snel verbindingen en verbanden te leggen.
- Als iets letterlijk onvergelijkbaar is, kost het meer mentale energie om het te begrijpen. Daarom plaatsen mensen bedrijven, producten of personen graag in een bestaande “hokjes” in hun brein.
Je wil dat klanten vergelijken!
- Ze noemen dit associatief denken. Vergelijken helpt klanten juist om snel beslissingen te nemen. Bijvoorbeeld: “Oh, via dit bedrijf kun je overnachtingen boeken, maar dan bij locals thuis.” We koppelen iets nieuws aan iets vertrouwds.
- Een duidelijk label of categorie schept helderheid. En dit hebben consumenten meer dan ooit nodig. Als een klant begrijpt wat je doet en hoe je verschilt van de concurrentie, kan hij sneller bepalen of je bij zijn/haar specifieke behoeften past.
Of zoals een van mijn coaches – Donald Miller – zegt is:
“If you confuse, you lose.”
Toen ik zelf deze boodschap verkondigde stond ik er 100% achter. Maar in de praktijk bleek het lastig. Daarom wil je ALTIJD marktonderzoek en klantonderzoek doen. Om je hypotheses te testen. Klopt het wat ik denk? Ik viel zelf in de klassieke valkuil: “assumption is the mother of all fuck-ups.”
Ik focuste mij namelijk op iets wat onvergelijkbaar is.
Ik was overtuigd dat de Nederlandse markt hierop zat te wachten. En wat bleek? Ze wilden datgene waarvan ik dacht dat het er niet toe deed. Ik was ook zo anti de titel business coach, dat ik keer op keer catchy titels en omschrijvingen bedacht. Ik moest en zou uniek zijn. Mijn ego vond er van alles van.
If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it’s probably a duck
Veel ondernemers zijn bang om een label te krijgen. En dat ze in een hokje worden gestopt. Maar het tegenovergestelde is waar:
- Een hokje helpt het brein snel te categoriseren wat je doet.
- Je kunt vervolgens vernieuwend zijn binnen die categorie.
Hieronder zie je een afbeelding uit mijn KlantBijbel™ database. De blauwe kleur laat de vraag zien van mijn klanten (die ik zelf niet als behoefte bestempelde). De rode kleur (je ziet het bijna niet) was de behoefte die ik zag (maar die mijn klant niet als behoefte bestempelde).
Ik was onvergelijkbaar met dat wat ik deed en kon. Maar het was zo onvergelijkbaar dat mijn klanten dit niet konden plaatsen. Het zorgde voor verwarring.
Dus uniek en onvergelijkbaar willen zijn klinkt fantastisch op papier. Maar het is eigenlijk een ego-dingetje.
Iets wat mensen van zichzelf vinden, maar waar weinig van overblijft als je even doorvraagt.
- Zeggen dat je de nummer één bent? Volgens wie en vergeleken met wat?
- Zeggen dat je de klant voorop zet? Dat zegt iedereen.
- Zeggen dat je aanpak uniek is? Bewijs het.
- Zeggen dat je onvergelijkbaar bent? Waaruit blijkt dit dan?
Dat brengt mij terug bij het imitatiegedrag. Nogmaals: het is menselijk gedrag. Maar blijf altijd zelf nadenken. Blijf alles toetsen en testen. Je weet namelijk nooit of dat wat je kopieert en overneemt wel werkt of aanslaat.
Dit is waar vernieuwing om draait. Terwijl anderen bezig zijn met kopiëren, ben jij alweer bezig met je volgende zet. Alleen zo word je een absolute autoriteit en een sterk merk.
Marktonderzoek en klantonderzoek is dus een strategisch spel
- Enerzijds wil je jezelf losmaken van andere aanbieders, zodat klanten makkelijker voor jou kiezen.
- Anderzijds wil je dat klanten je kunnen plaatsen, zodat er bepaalde associaties in het brein optreden.
Laat dit het uitgangspunt zijn voor jouw marktonderzoek en het bepalen van de behoefte van je klant.
Waarom doe je marktonderzoek en klantonderzoek?
Klantonderzoek doen an sich is natuurlijk geen doel.
Het is een middel. Voordat je hiermee begint wil je bepalen wat je ermee wil. Bijvoorbeeld:
- Ik wil meer inspiratie hebben voor mijn marketing
- Ik wil mijn klant zodanig aanspreken dat ze mij zien als go to person
- Ik wil andere invalshoeken voor mijn aanbod vinden
- Ik wil consistent worden in mijn messaging waardoor er meer verkopen volgen
- Ik wil weten wat mijn klanten ready-to-buy maakt
- Ik word niet blij van de klanten die ik nu aantrek
- Ik wil nieuwe product ideeën opdoen
- Ik wil de klantreis (customer journey) optimaliseren
- Ik wil aansluiting vinden in mijn marketing met mijn aanbod
- Ik wil de juiste snaar weten te raken voor precies de goede groep mensen.
Je kunt er donder op zeggen dat als iets niet soepel loopt in je bedrijf, dit platgezegd komt omdat:
- Leads (je potentiële klanten) niet begrijpen wat je doet.
- Je aanbod niet aansluit bij hun specifieke behoefte.
“Klantonderzoek en marktonderzoek doen doe je dus niet om nieuwe behoeftes te vinden. Het draait om bestaande behoeftes op een nieuwe manier op te lossen.”
Wat veel ondernemers denken (ik was ook zo) is dat klantonderzoek doen saai is. We wanen ons de visionair die écht wel weet wat klanten willen. Dit is dus niet zo. Klanten weten soms zélf niet eens wat ze willen.
Het keystone-effect
Als je deze materie omarmt, ga je zien dat al het andere positief wordt beïnvloed. Klantonderzoek doen is een krachtige katalysator voor je marketing, je salescyclus en je verkopen.
Maar ook je content, funnels en je producten zelf.
Dit is niet moeilijk, je moet wel moeite doen. En dat? Is iets wat veel ondernemers niet willen. Wij mensen zijn lui. En gemak dient de mens, true. Liever focussen we ons op die mooie fotoshoot in Parijs. Of kekke reels maken voor ons Instagram account en een online cursus in 7 dagen maken. Passief inkomen anyone?
Ik zie en hoor het allemaal voorbijkomen. En ik snap het ook!
- We snakken allemaal naar die shortcut
- De roadmap naar het miljoen
- Licht en moeiteloos ondernemen
Ik ben er ook gevoelig voor. Maar die shortcuts leveren long term nooit iets op (behalve voor de persoon die je deze fata-morgana verkoopt)
“De beste ondernemers zijn de beste onderzoekers”
De houding van de onderzoeker aannemen is de sleutel tot succes voor ondernemers.
Besef één ding: alles wat je wil doen is AFHANKELIJK van de exacte klantbehoefte weten te benoemen. Dit moet te allen tijde prio één zijn. Of je net start of al een gevestigde naam bent. Uiteraard hoort hier concurrentie onderzoek ook bij.
Je klanten vormen de aorta van je bedrijf. Zonder klanten is je bedrijf niet levensvatbaar. Zo simpel is het.
Denk je nu: “Ik weet echt wel wat mijn klanten willen!” Dat denken de meesten van mijn klanten, want:
- Ze hebben bij hun business coach een klant-avatar gemaakt.
- Ze sturen een vragenformulier rond
- Ze verzamelen hier en daar wat klanttaal
En toch… Stroomt het nog niet voldoende. Je voelt dat je hier veel meer uit kunt halen. Dat komt omdat er iets anders nodig is.
De jaren ‘90 manier van klantonderzoek doen is niet meer toereikend. Een klant-avatar of empathy map maken is net zoiets als de waardeladder: het is een beetje (sorry( vergane glorie. Het is ontwikkeld in andere tijden.
Vergelijk het even met videotheken. (ik ben van ‘84 dus ik ken ze nog). De behoefte aan entertainment is niet veranderd; mensen willen zich nog steeds ontspannen en genieten van films en series.
Wat anders (vernieuwend) is, is de manier waarop deze behoefte wordt ingevuld. Van fysieke videotheken naar digitale streamingdiensten.
Videotheken zorgden voor fysieke toegang tot films, maar je had wel beperkte keuze. Ook moest je ernaar toe, de video binnen 48 uur kijken en vaak was de film die je wilde al verhuurd.
Netflix focust op diezelfde behoefte (entertainment/ontspanning). Maar is toegankelijker, sneller en je hoeft niet op de fiets te stappen om de film terug te brengen. Ze lossen niet alleen frustraties op (zoals reistijd en een film die al is verhuurd), maar ze spelen ook in op de gemakzucht van de mens (on-demand toegang).
Klantbehoeften zijn tijdloos.
Mensen blijven in de kern hetzelfde: we willen comfort, gemak, verbondenheid, persoonlijke groei en entertainment. Deze behoeften blijven bestaan, maar hoe we ze invullen, ontwikkelt en evalueert.
De meest succesvolle ondernemers kunnen dit. Zij weten in te spelen op de fricties die in de markt spelen.
Zij zijn niet (alleen) afhankelijk van het grillige algoritme. Ze kopiëren niet (want wie weet kopieer je iets wat niet werkt voor jou en/of jouw klant). Ze laten zich ook niet gek maken door the next big thing op social media.
Ze nemen de houding van de onderzoeker aan. En richten zich op iets wat tijdloos is: de psychologie van de mens.
Plús ze blijven daarbij bedacht op het luie brein. Die trouwe rakker die het ons makkelijk wil maken. En daardoor – alles wat op elkaar lijkt – direct wegmoffelt in de map ‘doen we helemaal niks mee’.
Dit type ondernemer doet markt- en klantonderzoek. Continu.
Dat helpt hen om producten te maken die klanten willen hebben. Maar het helpt ze ook in het maken van wat ik ‘customer centric content’ noem.
Dit is de tegenhanger die ik heb bedacht op alle ‘youniverse-content’: de content die de aanbieder centraal stelt. Iets wat veel business coaches, personal branding experts en bureaus je leren.
Customer-centric content draait niet om jou, maar om de ander.
In plaats van te leren hoe jij jezelf in de schijnwerpers zet, help ik je met een customer-centric aanpak. Hoe zet je je klant in de schijnwerpers?
Er zit een klein nadeel aan deze aanpak. De interactie gebeurt niet zozeer in het openbaar (aan de voorkant). Denk aan likes en reacties als: “wat een gave foto” en “helemaal mee eens”.
Kijk, dit soort interactie is natuurlijk lekker voor je ego. Dat zal ik niet ontkennen.
Je content is geen vriendenboekje.
Ik heb genoeg klanten gehad die 15.000 volgers hadden en amper omzet draaiden. Ik heb ook klanten gehad die met 1500 volgers een behoorlijke dikke boterham verdienen.
- Volgers staan niet gelijk aan kopers.
- Enthousiasme is geen graadmeter voor sales.
- Likes spekken je bankrekening niet.
Deze vorm van content (customer-centric) lokt dus niet per se reacties uit, die stap sla je (gedeeltelijk) over. Je content moet de ander (niet jijzelf) een shot dopamine geven. Je marketing moet zorgen dat de JUISTE persoon op het puntje van zijn/haar stoel zit.
Omdat ze denken en voelen: “damn it, dit gaat over mij!” Dit betekent dat je makkelijker klanten krijgt en je omzet verhoogt.
How can I make this about me vs. how can I make this about them
De 5 grootste voordelen van goed klantonderzoek
- Korte salescycli: Je spreekt alleen de juiste klant en krijgt minder nee’s
- Helderheid in je boodschap: je weet wat er speelt en speelt daarop in.
- Meer loyale klanten: klanten voelen zich écht begrepen en gezien bij jou.
- Winstgevend productaanbod: intappen op de concrete behoefte
- Marketing-made-easy: minder geleur, trial-and-error en “Fancy Nancy” vibes
Buyer persona met ChatGPT
En er is nog een laatste ding waarom ik zo HEILIG geloof in deze kennis. (…insert Jaws muziekje…) ChatGPT en AI.
We weten natuurlijk nog allemaal niet waar dit gaat eindigen. Maar ik heb het eerder gezegd en ik zeg het opnieuw. ChatGPT zal alleen middelmatigheid vervangen. Als dat wat jij doet, kunt of levert exact hetzelfde is als tientallen anderen?
Dan zit je op een kwetsbare plek. Je bent inwisselbaar.
Maar er een ding wat we vergeten:
ChatGPT kan niet zelf denken. In die zin: het kan niet in het hoofd van je klant kijken. Het komt niet verder dan de standaard klant-avatar maken. En hij kan je zeker waardevolle input geven. Op basis van data in input die jij verstrekt of die die hij vindt op het internet. Maar hij (of is ChatGPT een zij?) kan niet in het hoofd kijken van je klant.
Als je leert om markt- en klantonderzoek te doen, zul je áltijd een streepje voor hebben. Op concurrenten (die slapen) én ChatGPT.
Alleen menselijke interactie kan die onvervulde verlangens van onze klanten vinden.
ChatGPT kan je vervolgens wel helpen dit om te zetten naar content bijvoorbeeld. Of om je bevindingen te structureren. Je hebt nóg een streepje voor als je markt- en klantonderzoek doet. Iedereen maakt gretig gebruik van ChatGPT en daardoor, drie keer raden, lijkt alles nóg meer op elkaar. Nog een extra reden om klantonderzoek op de agenda te zetten.
Dit is trouwens wat ChatGPT zelf hierover zegt (ik werk met de betaalde variant, aangezien ik ook mijn eigen GPT’s heb ontwikkeld):
- Ik werk met gegevens die je invoert. Hoewel ik trends en inzichten kan analyseren, mis ik de menselijke interactie en de diepgaande connectie.
- Mijn kennis is gebaseerd op brede en algemene trends. Ik ben minder goed in het geven van oplossingen voor een specifieke niche zonder directe input van jou.
- Ik kan suggesties doen op basis van bekende termen, maar ik leer niet van de persoonlijke taal van jouw klanten.
Dit is wat ChatGPT zegt over mijn KlantBijbel™ Methode:
- Door jouw methode ontdek je de exacte woorden en termen die je klanten gebruiken om hun problemen en behoeften te beschrijven. Dit maakt je messaging krachtiger en relevanter.
- Met jouw methode kun je marketing creëren die écht resoneert, omdat het aansluit op hoe klanten zelf denken en praten.
- Door de flexibiliteit van jouw methode krijg je meer diepgaande inzichten dan een AI-tool ooit kan bieden.
Waarom veel ondernemers klantonderzoek overslaan (en wat ze missen)
Dit komt meestal door deze drie redenen:
- Ze hebben al een klant-avatar gemaakt bij hun business coach (cute, de klant heeft zelfs een naam).
- Ze hebben geen zin, geen tijd en ervaren het als gedoe of een moetje. Er zijn zoveel andere (belangrijke) zaken die aandacht vragen.
- Ze denken dat ze het wel weten (dit is de grootste groep) en laten door die ‘houding’ een hoop liggen.
Meer dan eens hoor: “Ik weet precies wie mijn klant is!”
- Het zijn coaches en therapeuten!
- Het zijn vrouwelijke ondernemers!
- Het zijn ambitieuze ZZP-ers!
Maar dit leeft niet. Zoals gezegd: er is meer voor nodig.
Wanneer doe je marktonderzoek en klantonderzoek?
Klantonderzoek wordt vaak ingezet vóórdat je begint met verkopen of iets lanceren.
Maar wist je dat je daardoor enorme kansen laat liggen? Je zou niet alleen vooraf, maar ook tijdens en na afloop klantonderzoek moeten doen.
Want dat een klant instapt en JA zegt betekent niet dat ze nog een tweede keer JA zeggen. Dus een klant aantrekken is een ding, ze laten blijven is een tweede. Blijf dus in gesprek.
Hoe doe je klantonderzoek in 2025?
Het doen van markt- en klantonderzoek is natuurlijk niet nieuw. Maar de manier om het te doen verandert wél. De markt is continu in beweging. Behoeftes en denkbeelden veranderen. En mensen leven in overvloed (ze zijn marketing-moe en hebben keuzestress).
Simpel gezegd:
- Waarom zouden ze überhaupt geïnteresseerd zijn in jouw bedrijf?
- Wat maakt precies dat ze week in de benen worden?
Hoe zorg je ervoor dat ze zeggen:
“Alles wat je zegt is spot-on, hier is mijn creditcard!”
De klant-avatar maken kennen we inmiddels. Op de website van de KVK vind je een overzichtelijk schema. En via HubSpot kun je snel een persona maken.
Een iets andere vorm die ook helpend is, is de zogeheten ‘Empathy Map’. Dit is een handig artikel.
Modellen om klantonderzoek en marktonderzoek te doen.
Maar het echte goud zit in het aanleggen van De KlantBijbel™Een slimme database waarin je documenteert wat je ziet, hoort en ervaart. Maar dat niet alleen. Je maakt en plant vanuit deze database direct je content.
Want alleen klantonderzoek doen, zet geen zoden aan de dijk.
Zie klantonderzoek en marktonderzoek doen als elektriciteit.
Je moet elektriciteit leiden en sturen om er profijt van te hebben. Elektriciteit heeft tig toepassingen: je haar föhnen, auto rijden of een lamp aandoen.
Zo is het ook met het bepalen van de klantbehoefte. En het doen van marktonderzoek en klantonderzoek!
Het heeft zoveel toepassingen!
- Je positionering in de markt
- Je bedrijfsstrategie en je messaging.
- Maar ook je funnels, salesgesprekken, klantenservice, website en je producten zelf.
Dit lijkt simpele materie. Maar in de praktijk is het moeilijk. Ervoor gaan zitten, het doen, uitvoeren en structuren doen ondernemers amper. Je noteert weleens wat, maar je kunt er meer uithalen.
Een model helpt je de antwoorden en inzichten te structureren en te organiseren. Maar hoe kom je überhaupt op die inzichten en antwoorden? Dat is waar De KlantBijbel™ om de hoek komt kijken! Ik heb mij hier de afgelopen jaren in verdiept. Ik heb er feeling voor en ben ook sterk in de vertaalslag maken naar je boodschap en marketing.
Mijn eigen klanten zeggen weleens: “ik koop alles wat je aanbiedt. Want ik voel me altijd aangesproken door wat je zegt en schrijft! Alsof je precies lijkt te weten wat ik denk en voel.”
En mijn antwoord is dan ook steevast: “dat is ook zo! Ik weet exact wat er in je hoofd omgaat! Ik heb daar namelijk een obsessie van gemaakt!”
Is klantonderzoek bij jou de missing link?
- Wil je makkelijker klanten krijgen?
- Vind je het lastig te bepalen waar je lead echt ‘JA’ op zegt?
- Wil je weten wat jouw klant ‘ready to buy’ maakt?
- Heb je een klant-avatar gemaakt, maar voel je dat er meer uit te halen valt?
- Wil je een krachtige boodschap die direct resoneert met je doelgroep?
Benieuwd hoe je hiermee aan de slag kunt?
Check de introductietraining die ik maakte. In 17 minuten zet je de eerste stap en help ik je om die éne klant te vinden. Dit is een introductietraining, dus NIET de training De KlantBijbel™ zelf. Leer je klant bepalen en begrijpen in deze introductie-training van 17 minuten. ZO kun je laagdrempelig met mij kennismaken.
-
Inzichten die je marketingstrategie verbeteren
-
Klanten voelen zich persoonlijk aangesproken
-
Weten welke boodschap je uitzendt