Online zichtbaar is de kunst niet. Lees dit!

3 redenen waarom online zichtbaar zijn níet je uitgangspunt zou moeten als ondernemer

(Ook al zegt heel Nederland van wel)

Ik ben ondernemer en ik wil online zichtbaar zijn: hoe doe ik dat?

Hóe is helemaal niet de vraag die jij je zou moeten stellen. Het wordt een doel op zich voor ondernemers: online zichtbaar worden. Maar… willen we dit niet allemaal? Precies. En daar zit het knelpunt als je wilt werken aan je personal brand en positionering.

Ons publiek maakt steeds bewustere keuzes in wie én wat zij toelaten op hun digitale tijdlijn, júist omdat iedereen online zichtbaar is…

Online zichtbaar worden is niet moeilijk: pak nu je smartphone, druk op de camera, vertel iets over jezelf en post het op YouTube, Facebook, Instagram en op je blog. Moeilijk? Nee.

Het punt dat ik wil maken is dat we zó gefocust zijn op online zichtbaar worden, terwijl het daar niet om gaat. Online zichtbaar worden/zijn is – net als personal branding en positionering – een middel.

Ik ben misschien de enige in Nederland die er zo over denkt… Ik zet wel vaker iets in gang zet bij anderen en zo hoop ik ook dat dit wordt overgenomen 🙂 Die druk moet van de ketel.

Hoe meer er online zichtbaar wordt, des te meer er ook ónzichtbaar wordt.

Ik ga je in dit artikel inzichten geven waarvan ik hoop dat het je helpt. Online zichtbaar zijn als ondernemer is nodig, natuurlijk, maar ik zou graag willen dat je er op een andere manier naar gaat kijken. Namelijk met jezelf als personal brand en concept in je achterhoofd.

In dit artikel kun je gebruiken van jumplinks om snel te navigeren.

Online zichtbaar is de kunst niet

 1. Online zichtbaar is de kunst niet. Online ónzichtbaar zijn is moeilijker vandaag de dag. Met één druk op de knop plaats je een post op LinkedIn of maak je een video of instagramstory. Er is 24/7 de hele dag door van alles zichtbaar voor mij, er is echter maar weinig wat ik echt opMERK: bewust en onbewust.
  ➜ Moet je online zichtbaar zijn? Ja. Maar zorg eerst voor een specifieke strategie, stem (stem staat voor: tone of voice, mening, visie) en stijl. Als je dit scherp hebt ga je bewust keuzes maken vanuit je personal brand, hier bewust naar handelen, waardoor je op den duur bewust benaderd wordt. Dan ben je niet alleen online zichtbaar, maar weet je het scrollen te stoppen: je wordt online opgeMERKt.
 2. Niet alleen jíj wilt online zichtbaar zijn. De rest van de wereld wil dit ook en doet dit ook. Steeds meer mensen (a.k.a. jouw klanten) nemen daardoor bewuste beslissingen over wie en wat ze volgen. Daarom is personal branding essentieel. De tijd die je schenkt aan je digitale tijdlijn heeft namelijk een dírect effect op je fysieke tijdlijn. Een uur scrollen = een uur minder aan je eigen dromen/doelen/ideeën/plannen etcetera werken. (Ik was kampioen tijdlijn scrollen).
  ➜ Staar je niet blind op alle middelen, mogelijkheden en manieren die er zijn. Hierdoor maak je van een middel een doel. Door je te concentreren op online zichtbaar worden (wat zeer breed is) raak je overweldigd. Dat is hetzelfde als zeggen dat je op vakantie wilt. Kijk eerst naar het doel. Wat wil je bereiken? En welke middelen kunnen jou als personal brand hierin vervolgens ondersteunen?
 3. Wordt geen ‘ik-ook merk’. We hebben zoveel “na-doeners”, wees een “voor-doener”. We worden zo blootgesteld aan wat anderen doen. Daardoor is het ook te verklaren dat we bepaalde zaken overnemen. Dat is menselijk. Maar soms staren we ons zo blind op wat anderen doen, dat we blind worden voor wat we zelf te bieden hebben. Hierdoor krijg je last van A.U.T.O.

DOE EEN INTAKE VOOR EEN GRATIS ADVIESGESPREK

Wat is A.U.T.O?

 • Afleiding. Je bent druk met allerlei zaken. Voornamelijk challenges volgens en Insta Story’s checken. Je voelt constant druk, raakt snel overweldigd en hebt veel last van verleiding, verstoring en verwarring.
 • Uitputting. je voelt je hierdoor verlamd en je loopt leeg. Zowel in geld, energie en voldoening. Het groeit je boven het hoofd en daardoor stagneer je.
 • Twijfel. Die en die persoon zegt dat dit werkt en dat je dat moet doen. Eerlijk gezegd weet je niet meer wáár te beginnen, wát te doen en wíe te geloven. Dus duik je op alles tegelijkertijd en doe je van alles.
 • Onzekerheid. Het raakt je steeds meer, je zelfvertrouwen daalt en je onrust stijgt. Je staart je blind op anderen en bent vatbaar voor alles wat er in het online oerwoud wordt geroepen. Zo gaat het cirkeltje rond en kom je weer bij ‘afleiding’ terecht. Vervulling en voldoening is ver te zoeken.

Valkuil van dit alles?

Deze cyclus herhaalt zich. Zodra je je onzeker voelt ga je weer scrollen en afleiding zoeken.

Want wat doe je als je onzeker voelt? Precies! Afleiding zoeken op de digitale tijdlijn! En zo wordt het steeds erger. En herhaalt AUTO zich continue.

Hoe ruimer het aanbod voor ons is, des te beperkter onze aandacht wordt.

Ons brein is op een gegeven moment gewoon vol. Je kunt er steeds meer benzine ingooien, de auto gaat er niet anders door rijden. 

Dat ligt toch écht aan de bestuurder van de auto. Dit is exact waar ik veel klanten over spreek. Ik moet eerst nog deze opleiding doen, of ik moet eerst mijn online programma helemaal maken voordat ik….

Nee. Je bent volgetankt en je hebt genoeg benzine. Ga rijden!

Er wordt veel gecommuniceerd en toch… Ligt de oplossing ook weer in jouw communicatie: je branding, je marketing, maar ook je verkoopskills bijvoorbeeld. Van de foto’s op je website, tot je eBook, tot het geven van een workshop, een salesgesprek, tot deze blogpost die je nu leest.

Alles ÍS communicatie.

Dit begint bij jou als individu. Alle grote merken en bedrijven zijn vaak ontstaan bij één individu. Iemand zoals jij en ik. Iemand met een droom, doel, behoefte of idee.

Het gaat niet om de skills en de informatie

Ik weet 100% zeker dat het niet gaat om de skills en de informatie, maar om de persoon die de skills komt brengen. Mensen zijn bereid om met jou samen te werken en er zelf goed voor te betalen. Om die bereidheid te creëren heb je een duidelijke positionering en een duurzaam personal brand nodig: niet iets tijdelijks, maar iets tijdloos. 

Dat maakt of mensen voor jou kiezen en/of je überhaupt opMERKen.

Laat jij je nog afremmen? Dan is je missie niet stuwend en je visie niet trekkend genoeg.

Het is echt tijd om jouw eigen:

 • Strategie te bepalen
 • Stem (tone of voice, mening, visie) gehoor te geven
 • Stijl te kiezen

Niet omdat een goeroe het zegt of doet. Omdat jij het wilt. Ook al zegt de hele wereld dat je webinars moet geven (of wat dan ook), als het middel níet aansluit op hoe jij van nature communiceert dan komt de boodschap die je hebt niet goed uit de verf.

♥︎ Een klant uit mijn programma ‘Positioneer & Presenteer Jezelf Als Merk’ benoemde dit afgelopen week tijdens een 1-op-1 sessie: “Manon, ik heb het geprobeerd en ik weet dat het moet, maar het lukt mij niet om een Facebook Live goed te laten verlopen. Ik voel mij niet prettig en ik kom niet goed over.”

Waarop ik zei: “Dan doe je het niet. Wie zegt je dat dit moet? Je dénkt dat het moet, omdat iedereen dit zegt. Goed dat je het probeert en het een kans geeft, maar als het niet werkt laat het dan ook los, genoeg andere manieren die wél voor je werken.”

Ben je op zo’n moment online zichtbaar? Vast wel. Maar komt de boodschap aan? Nee. Word je opgeMERKT tussen al die andere mensen die ook online zichtbaar willen zijn? Nee. 

MAAK KENNIS MET MIJ EN MIJN METHODE

Wat doe ik dan wel?

Je weet nu dat online zichtbaar zijn niet meteen het uitgangspunt zou moeten zijn? Maar wat dan wel?

 1. Ga eerst nadenken waar je als ondernemer en persoon voor staat, voor wie je daar dan staat en met wat je daar dan staat. Eerst dit helder hebben. Pas dan gaan nadenken over hóe je dit gaat vermarkten en verspreiden. Want hoe is niet moeilijk.
 2. Kies vervolgens één kanaal/middel uit. Begin simpel en geef dan een beetje gas bij.
 3. Kies vervolgens één vorm uit die jou soepel afgaat: bloggen, video, podcasts, e-mailen enzovoorts. Gaandeweg kun je dan eens iets proberen wat buiten je comfort-zone ligt en het proberen. Want als je het niet probeert, weet je ook niet of het je ligt. Lees hier mijn blog met 7 stappen voor een effectieve contentstrategie!

Heel veel succes! Laat je mij in een reactie weten hoe jouw bovengenoemde drie stappen eruit zien?

Meer hulp nodig?

Plan een adviesgesprek in met mij en ontdek welke stappen jij moet doorlopen om een aansprekend en aantrekkelijk personal brand te worden.

GA MET MIJ IN GESPREK