5 effectieve no-nonsense manieren waarmee jij jezelf als ondernemer onderscheidt van je concurrent.

Ik deel mijn 5 effectieve no-nonsense manieren waarmee jij als ambitieuze ondernemer groot wordt in een verzadigde markt.

(Helaas zonder magische formule, oplossing of truc: die is er gewoon niet!)

Als ondernemer ga je soms kopje onder. Zeker als je in een moeilijke en verzadigde markt zit. Het kan voelen als watertrappelen in een kweekvijver. Ik verzoop bijna, maar vond manieren die mij meer ademruimte gaven en hoe ik mijn niche en haakje vond.

➜ Snel navigeren

Wil je snel navigeren naar specifieke onderdelen? Gebruik dan de links hieronder

BEGRIJP MIJ NIET VERKEERD: ALS JE NET VOOR JEZELF BEGINT DAN DOE JE MAAR WAT.

Je stort je erin en onderweg zie je wel. Dit houdt een jaar aan. Twee jaar als je eigenwijs bent. Je komt erachter dat je geen steek bent opgeschoten en dán komt het keerpunt. Bij mij althans wel.

Ik ben van origine grafisch ontwerper, maar dat zijn triljoenen anderen ook. Dat realiseerde ik mij snel, nadat ik fulltime voor mezelf ging werken. Tel daar de gratis online ontwerptools zoals Canva bij op en je snapt dat ik het moeilijk had als ondernemer. Misschien zit jij nu in een soortgelijke situatie.

Op dit punt ga jij je dingen afvragen:

 • Moet ik andere diensten gaan aanbieden?
 • Moet ik mijn prijzen gaan verlagen?
 • Een nieuwe website laten bouwen?
 • Moet ik een online programma gaan maken?
 • Moet ik gaan vloggen?

Al deze zaken helpen. Zeker. Moet je er dan meteen bovenop duiken? Nee. Dat is hetzelfde als je koffer inpakken zonder te weten of je op safari, ski-vakantie of strandvakantie gaat.

IK ZAT OP HET PUNT “ZAL IK STOPPEN?”

Ik stopte ook een soort van. Ik nam de tijd om kritisch naar mezelf te kijken. Hoe kan ik mij als ondernemer nu onderscheiden…

Wat zeurde ik eigenlijk? Mijn opa bouwde na de oorlog en alle ellende die hij heeft moeten doorstaan een goedlopend bedrijf op waar zijn gezin van kon leven. Hij stapte twee uur op de fiets om naar een potentiële klant te gaan. Wat nou moeilijk?

Ophouden met janken en ervoor gaan. Maar hoe? Wat had ik nog meer te bieden?

Ik ging nadenken en dacht na over mijn tijd op het Grafisch Lyceum. Daar waren klasgenoten die van school af moesten, terwijl hun ontwerpen absoluut fantastisch waren. Maar verder? Hadden ze geen interesse in communicatie, reclame en overige vakken. Ik wel. Ik slurpte alles op. Behalve wiskunde, dat skipte ik (geloof mij, ik kan nog tien blogs schrijven over mijn reken- en wiskunde trauma’s van vroeger). 

Ik verdiep mij al jaren in (personal) branding, marketing en social media.

Die kennis was er al, maar ik deed er niets mee.

PERSONAL BRANDING HEEFT MIJN LEVEN GERED! NOU JA, MIJN LEVEN ALS ONDERNEMER DAN.

Ik ging alles wat ik geleerd had op mezelf toepassen. Dat was lastig want alle boeken en trainingen gingen over grote bedrijven. Ik brak er mijn hoofd over. Maar nu, twee jaar later, kan ik zeggen dat mijn eigen re-branding goed gelukt is.

Bedrijven, groot of klein: ik heb geleerd dat een merk het uitgangspunt, het vertrekpunt en het verzamelpunt is van alles wat je (wilt) doen. Dit vormt voor mij de basis. Mijn fundering. Mijn focus. Mijn recept.

Als ik deze kennis niet had opgedaan dan had jij dit blog nu niet gelezen. Dan was ik namelijk gestopt. Werkte ik weer voor een baas.

Mensen zoeken specifiek. Ondernemers zoeken specifiek. Ze hebben een specifiek probleem, doel, wens of droom. Daarom is het vinden van een niche ook zo belangrijk: het vinden van een kleiner gebied binnen een markt waar je een grote impact kunt maken.

Dit is dé reden dat personal branding werkt en waarom geld uiteindelijk niet belangrijk is. Als dat wat jij doet exact hetzelfde is zoals bij anderen, dan gaan mensen kiezen op basis van prijs.

Dat doe ik en dat doe je zelf ook. Zie je extra de toegevoegde waarde van iets in als extra laag bovenop een dienst/product dán kies je op basis van emotie, gevoel en eigen waarden en normen.

“Ook al doe je hetzelfde, je bent niet hetzelfde! Ontdek wat dat NIET is en ga hier méér van doen!

— Manon Toma

MIJN 5 MANIEREN WAARDOOR IK OP DE ONLINE RADAR KWAM (EN BLEEF) ALS ONDERNEMER EN WAARDOOR IK NU ZELFS NOG MAAR BEPERKT KLANTEN AANNEEM:

First things first: Online zichtbaar worden is een veelgehoorde term. Je wordt er mee doodgegooid. Zoals altijd wordt ik een beetje allergisch van dit soort napraterij en wil ik het graag weerleggen: zichtbaar worden is een, dat blijven is een tweede. Ik kan een uur door mijn Facebook tijdlijn scrollen waarbij er een hoop “zichtbaar” is. Uit die berg prikkels is er echter maar weinig wat door mij wordt opgeMERKt. Hoe zorg je ervoor dat je niet alleen online zichtbaar wordt, maar ook blijft hangen? Dáár gaat het om! Online zichtbaar worden is de kunst niet! Met alle middelen die moedertje Internet ons biedt is dat het minste waar jij je druk om hoeft te maken.

 1. JIJ moet je hoofd breken. Blijf leren en investeren. Perfectioneer jouw specifieke potentie! Het gaat jouw klant, die nú op jouw website of Instagram account aan het rondneuzen is, NIET om jouw service, dienst of product. Wat levert het hem of haar specifiek op? Wees je daar héél bewust van. Als jij je daar bewust van bent, ga je ook bewust handelen en keuzes maken. En 3x raden wie dan bewust benaderd wordt?
 2. Hoe word jij opgeMERKt en wat heeft empathie hiermee te maken?
  Ik was “not amused” toen de gratis online ontwerptools zoals Canva op de markt kwamen. Dit is nu al enkele jaren geleden. Menig ontwerper baalde van deze ontwikkelingen. Ik ook. Ik mopperde wat af, want ik had het al lastig als grafisch ontwerper. Totdat ik dacht: “dit is nu eenmaal wat er speelt, hoe kan ik op deze trein springen en er mijn eigen voordeel uithalen?”
 3. Wat is jouw haakje?
  Zorg voor een haakje: iets waarop je kunt inhaken, hoe simpel het ook is! Uiteraard deed ik dit door het delen van tips en tutorials over o.a. Canva. Daar was veel vraag naar! Ik wist echter dondersgoed dat er meer nodig was dan het kunnen maken van een leuke Facebook header. Canva zelf was niet moeilijk, maar dat ik op de toetsen van een piano kan drukken, maakt mij nog geen pianist. Ik gaf mijn publiek wat ze wilden en liet vervolgens zien wat ze nodig hadden. Een Powerful Positionering™ is de basis van alles.
 4. Inspiratie vs. Imitatie.
  Zorg voor enkele voorbeelden en laat je door hen inspireren. Dat hoeven niet mensen in jouw vakgebied te zijn. Ik ben groot fan van Jos Burgers, spreker en auteur. Hoe hij kennis overbrengt en dit vermengt met zijn persoonlijkheid vind ik geweldig om te zien. Let op dat je er niet teveel volgt en dat je je gaat blind staren. Het lezen van succesverhalen werkt inspirerend, maar het kan ook de-motiverend werken en jou verlammen.
 5. Spieken en concluderen. Ik geloof niet in concurrentie. Iets wat ik wel vaker hoor. Onzin, want ook al geloof jij er niet in, zij geloven misschien wel in jou! Wees je dus bewust dat zij er zijn en wat zij doen, want het maakt jou scherp en je leert er juist van. Door te kijken naar hoe anderen iets doen en hoe zij overkomen kun je een beter beeld creëren van jouw eigen personal & visual branding. Dit moet natuurlijk ten opzichte van anderen weer anders zijn! Schrijf op wat jou aanspreekt en wat niet. Denk goed na over wat jij anders doet, benoem dit en laat het zien. Niemand wil een ‘ik ook-brand’.

GA MET MIJ GESPREK HIEROVER [GRATIS AANBOD!]

BONUSTIP: Ontvolg & ontrommel online!

Door de kracht van het Internet zwakt de kracht van ons eigen creatieve denken soms af. We worden zó hieraan blootgesteld dat kopiëren een hele nare bijwerking is. Het is eerder regel dan uitzondering dat ik mijn teksten of designs ergens terugzie of zelfs getipt wordt door een volger.

Om niet teveel last te krijgen van het “scroll-syndroom” is het een must om alles en iedereen te ontvolgen die jouw koers niet dient. Als iets jou alleen maar afleidt of remt dan ctrl + alt + delete. Weg ermee! Dit geeft jou rust en de ruimte om zelf stappen te zetten. 

Ik ben benieuwd of je geïnspireerd bent geraakt! Laat in een reactie hieronder weten met welke tip jij aan de slag gaat. Ik hoor het graag!
 

Heb je meer hulp nodig?

PS: Ik geef gratis adviesgesprekken weg, deze plekken zijn beperkt en op aanvraag, omdat ik alleen die online ondernemers wil helpen die echt de volgende stap willen maken.