Ontwerpen met Canva: volg deze 10 stappen

In 10 stappen Leren ontwerpen met de ontwerptool Canva.

Hoe ontwerp je jouw eigen visuals zonder hulp van een grafisch designer?

Ik leg jou in 10 stappen uit hoe de gratis ontwerptool Canva werkt!

Grafisch ontwerpers worden een klein beetje overbodig, want tegenwoordig is er Canva. Met Canva kun jij zelf gratis grafische ontwerpen maken. Canva is redelijk uitgebreid en je kunt er veel mee! Soms wordt de vergelijking met Adobe Photoshop gemaakt, maar dat klopt niet helemaal. Adobe Photoshop is echt een foto bewerkingsprogramma. Alhoewel je in Canva wel wat filters kunt gebruiken (zoals Instagram ook doet) is het vooral een opmaakprogramma. Een opmaakprogramma kun je zien als het programma waarin je alles verzameld; van foto's, tot illustraties en tekst. In feite zou je Canva dus kunnen zien als het neefje van Adobe Indesign.

WIl jij alles leren over Canva én Canva For Work? En wil je dat het liefste delen van een grafisch ontwerper? Ik deel regelmatig tips en tutorials over Canva, zodat jij leert te ontwerpen met deze ontwerptool. Je kunt bij mij ook terecht voor (online) workshops over Canva en Canva For Work. Ik ben de eerste designer in Nederland die hierin trainingen geeft.

 

Twijfel je om zelf te gaan ontwerpen of om het uit te besteden?

Je kunt heel eenvoudig zelf visuals ontwerpen maken voor jouw social media en andere online kanalen. Zo druk je de kosten bij je grafisch ontwerper! Dit scheelt je uiteraard een hoop geld, maar een goed doordacht ontwerp zorgt ook voor conversie; actie! Mijn doel is om deze zaken te combineren, ik deel mijn kennis zodat jij de (gratis) designtools zoals Canva optimaal kunt gebruiken.

Mijn 10 stappen voor de ontwerptool Canva (zie ook de 10 screenshots):

  1. Aanmelden op Canva: dit doe je via Facebook of via jouw emailadres.
  2. Kies wat je wilt gaan ontwerpen in de balk bovenin, ik kies hier voor een visitekaartje (businesscard).
  3. Nadat je een keuze hebt gemaakt zie je links een navigatiekolom: search - lay-outs - text - background en uploads. Met een layout kies je een basisontwerp wat je verder kunt bewerken met je eigen tekst. Je kunt ook helemaal 'from scratch' beginnen.
  4. Je wilt bijvoorbeeld een gekleurde achtergrond. Navigeer naar 'background' en kies een kleur of patroon. Je kunt ook je eigen huisstijl kleur invoeren via het plusje. De kleurcode voor web werkt met een # en dan de kleurcode. Zo is zwart #000000. Huisstijl kleuren worden normaliter gemaakt in kleurcode Pantone, maar als het goed is liggen ook de RGB, CMYK en web kleuren vast. Dit is iets wat veel mensen zelf niet weten, in dat geval zal ook jij dus uitgaan van een webbased kleur.
  5. Tekst invoeren. Navigeer via het navigatiemenu links naar het tabje tekst. Hier kun je een koptekst of subtekst aanklikken en rechtstreek bewerken. Of aanklikken en rechtstreeks op je ontwerp aanpassen qua kleur, grootte en font kan ook.
  6. Je logo, foto of ander eigen plaatje uploaden doe je via de tab 'uploads'. Als je dit niet hebt biedt Canva je genoeg kant en klare plaatjes aan. Sommige kosten bijvoorbeeld 1$ of iets meer. Kies je hiervoor dan betaal je aan het einde met je creditcard. Maar er is genoeg gratis!
  7. Als je een plaatje kiest bij 'uploads' dan kun je deze zelf nog bewerken. Klik hem aan en je krijgt bewerkingsopties. Ook hier kun je weer de kleuren doorvoeren uit je logo of website.
  8. Rechstboven in het menu kun je nu kiezen voor 'downloaden'. Indien je een betaalde foto hebt uitgezocht kun je die hier afrekenen. Voor die paar dollar kun jij geen grafisch ontwerper betalen. Je kunt het ook gewoon bij alleen gratis plaatjes houden en dan kost het je dus helemaal niets.
  9. Als je op downloaden linksboven klikt kun je kiezen bij het visitekaartje uit jpg (niet aan te raden bij drukken) en PDF. Een drukker wil normaal een certified PDF, bel dus wel even naar je drukker of het bestand volstaat. Maar ik ga ervan uit dat Canva dit wel voor elkaar heeft.
  10. Deel je ontwerp met de wereld! Canva saved automatisch en je kunt altijd terug keren naar je design.

Dus als jij je eigen visuals of headers wilt ontwerpen kun je prima met Canva werken. Ik hoop dat ik je op weg heb geholpen om te gaan ontwerpen met Canva. Wat ga jij als eerste ontwerpen?

PS: Mocht je alles willen leren en heb je geen zin om eindeloos Internet af te speuren: ik heb voor 49,00 euro (ex. BTW) een online cursus voor je gemaakt. Start hier met de cursus

In 10 Stappen Aan De Slag Met Canva. Wil Jij Leren Ontwerpen Met Canva? WIl jij alles leren over Canva én Canva For Work? Ik ben de eerste designer in Nederland die hierin trainingen geeft.