Zelf ontwerpen in Canva of een profi designer inschakelen?

Ontwerpen zelf maken in Canva For Work of toch maar Adobe?

Oké, misschien ben ik niet helemaal onpartijdig aangezien ik absoluut een Adobe fan ben. Ik werk nu 15 jaar met de programma' s van Adobe dus je kunt stellen dat dit mijn eerste grote liefde is. 

Sinds 2012 is er nieuw ontwerpprogramma op de markt. Canva.

Mijn concullega' s waren destijds not amused over dit programma, in principe verandert dit bedrijf namelijk de markt. Mede door dit soort initiatieven heeft de grafische markt het lastig. Maar is dat echt zo? 

Of hebben wij zelf stil gestaan terwijl Canva opstond? Canva is gratis en daardoor heb je jouw grafisch ontwerper niet meer nodig. (BOE-HOE!). Nou ja... niet helemaal waar.

Er wordt veel geschreven over o.a. Canva en Canva For Work.

Zo heb je absoluut geen grafische kennis nodig en kan een kind de was doen. Dat laatste klopt, want het is echt zó simpel! Echt! Maar dat je geen grafische kennis nodig hebt klopt natuurlijk niet. Op wat toetsen tokkelen, maakt mij nog geen pianist. 

Want juist als je wel die kennis hebt kun je een aansprekend en aantrekkelijk design maken. Zo ontstaat het verschil tussen iets wat verkoopt of op de plank blijft liggen. Als je niks weet over branding en design, hoe kun je dan iets ontwerpen/creëren wat voor conversie zal zorgen? Of ervoor zorgen dat het er professioneel uitziet?

 Wat zijn de verschillen tussen Canva en Adobe?

Canva is geschikt om eenvoudig mooie visuals te maken ter promotie van jouw merk op bijvoorbeeld Facebook, in je nieuwsbrief, voor je eBook etcetera. Met name online designs zijn prima te maken in Canva. Voor het betere high-end drukwerk kom je er niet mee weg, maar een simpele flyer of poster is prima te doen.

Canva is perfect om zelf jouw visuele branding te 'onderhouden'. Het is een eenvoudig Do-It-Yourself ontwerpprogramma voor díe ondernemer die veel zelf wilt doen om zo kosten te drukken of gewoon omdat hij of zij het leuk vindt!

Als je online actief bent dan gaat het inhuren van een designer aardig in de kosten lopen. Of je moet op Fiver kijken, daar "schijnen" er te vinden te zijn die voor 5$ per uur werken. Je moet jezelf afvragen of je dit wilt. (geloof me, je wilt het niet!) Zelf zou je waarschijnlijk ook niet voor dit bedrag werken. Daarvoor is je kennis teveel waard. Dat is daar net zo. Het is niet duur, maar verwacht er dan ook verder niks van. 

Investeer liever in een goede basis. Zorg dat je een grafisch ontwerper of branddesigner uitzoekt die jou kan helpen met het bepalen van een aansprekende stijl en dit vertaald naar een onderscheidend logo. Als je de kleurcodes hebt, een set fonts en de gebruikswijze (huisstijl handboek) dan heb je in ieder geval een goede basis. Bekijk goed naar het werk wat ze leveren, want er zijn ook (helaas) ondernemers die zich brand designer noemen en alleen maar met Canva kunnen werken.

Zorg dat je jouw logo in vector krijgt. Vraag naar een .ai (Adobe Illustrator) of .eps bestand. Een vector bestand is opgebouwd uit ankerpunten die worden verbonden met vectoren en kunnen zo onbeperkt vergroot worden. Een pixel bestand (Photoshop, Canva, Picmonkey, Pixlr is allemaal NIET goed!). Vectorbased en NIKS anders. Daarbij hoor je diverse logo uitingen te krijgen, bijvoorbeeld volledig wit op een transparante achtergrond om je logo op een foto te plaatsen. 

Een goede branddesigner werkt altijd met universele kleurcodes. Ook wel Pantone. Hashtag kleurcodes (#d4d6d5 bijvoorbeeld) is prima voor je website, maar een goede designer levert je alles aan, óók voor printed materialen of promotiedrukwerk. 

Wil je zelf je eigen website gaan maken? 

Kijk dan eens voor WordPress naar het Divi thema. Dit is een drag en drop thema. Hier vind je alle tutorials die je nodig hebt. Wel in het engels, maar goed te volgen. Je kunt jouw hostingpartij vragen of ze Wordpress willen installeren in combinatie met dit thema. Vervolgens is het een kwestie van pagina's aanmaken en deze vullen met secties en modules. In feite zijn het allemaal losse bouwsteentjes te denken aan: tekstblokje, testimonialblokje, video blok, nieuwsbrief blok enzovoorts.

Nog makkelijker? Kijk dan naar SquareSpace. Dit is een platform waarbij je zelf niets hoeft te installeren. Registreer je gratis en bouw je website. 

Ik heb hier een uitgebreid blog over de voor- en nadelen van WordPress en SquareSpace. Ik werk namelijk met beide. 

Ik ben benieuwd:

  1. Wat is jouw #1 frustratie met een gratis ontwerpprogramma?
  2. Wat is jouw #1 frustratie met een professionele designer?