Adobe Spark: een nieuwe DIY designtool

Adobe Spark:  Wat is Adobe Spark en hoe gebruik je Adobe spark?

Alweer een nieuwe designtool? YES! Met Adobe Spark heb je 3 tools voor de prijs van 1. Nog leuker: Adobe Spark is hartstikke gratis! Whááát?! EEN NIEUWE DIY DESIGNTOOL VOOR ONDERNEMERS:  

 Met Adobe Spark heb je 3 tools voor de prijs van 1. Nog leuker: Adobe Spark is hartstikke gratis! Whááát?! EEN NIEUWE DIY DESIGNTOOL VOOR ONDERNEMERS

 

Je hoeft als zelfstandige professional, starter of kleine ondernemer niet alles uit te besteden bij een designer. Je kunt heel veel zelf! Als de basis van jouw visual brand identity goed is en je weet hoe je deze stijl met je leven bewaakt kun je zelf prima aan de slag! Met bijvoorbeeld Adobe Spark.

Als jij online actief bent dan heb je een of liefst meerdere malen per dag mooie content nodig. In de social media jungle opvallen zonder mooi beeldmateriaal? Forget it! Dit iedere dag uitbesteden bij een designer kost je veel geld en heb je hebt te maken met doorlooptijd.

In dit blog bespreek ik de nieuwe designtool Adobe Spark, vertel ik wat de voor- en nadelen zijn ten opzichte van andere programma’ s (zoals Canva) en laat ik je zien wat je er mee kunt.

Waarom zelf ontwerpen gaan maken voor social media e.d.?

Snel en effectief kunnen werken en daarnaast de kosten laag houden is belangrijk als zelfstandige professional, starter of kleine ondernemer. Een goede designer vraagt tussen de 50 euro en 85 euro per uur. Ja ik weet dat 'Fiver' en 'ontwerpen voor geld' het voor een appel en ei doen, ik had het ook over goede designers. (Oeh zei ik dat hardop?). 

Als je een ontwerper inschakelt dan heb je te maken met doorlooptijd. Crap. Heb je nét een goed idee voor bijvoorbeeld een blog, tip of quote moet je  wachten tot de visual hiervoor klaar is. En in de tussentijd heb je alweer nieuwe ideeën. IR-RI-TANT! Je bent het dus wel met mij eens dat een designer voor een goede basis van groot belang kan zijn, maar dat tam-tam maken prima door jou zelf geregeld kan worden. Daarom gaan meer een meer ondernemers zelf aan de slag met het maken en creëren van catchy content! 

DIY ontwerptools zoals Adobe Spark

Er komen steeds meer initiatieven die inspringen op de DIY Business Cultuur zoals ik dit genoemd heb. Zo ook de online ontwerptools waarmee je zelf eenvoudig visuals kunt maken voor je blog, website, webshop en social media. Ik schrijf regelmatig over Canva (oud nieuws) dus hierbij een nieuwe veelbelovende tool: Adobe Spark!

Wat is Adobe Spark

Zoals Adobe zelf zegt: Spark is de go-to plek voor als jouw visuele content creatie en het bestaat uit drie onderdelen:

 1. Posts/visuals maken met Adobe Spark Post
 2. Webpagina’s met Adobe Spark Page
 3. Video's maken met Adobe Spark Video

Adobe Spark is gratis!

Het mooie is: Spark is gewoon hartstikke gratis én te gebruiken op zowel desktop en smartphone (behalve Spark Video). Maak je een page of post dan synchroniseert dit netjes met de dekstopapplicatie. Iets wat je met Canva en Canva For Work niet kunt. De app op de telefoon is vooralsnog alleen beschikbaar voor Iphone. Android komt eraan, dus nog even geduld. Je kunt deze tool niet downloaden en offline gebruiken, je hebt dus altijd Wi-Fi nodig. 

#1: Adobe Spark Post

Met Adobe Spark Post kun zodra je een maat hebt gekozen deze gaan bewerken. Via de rechter sidebar zit je in de editor functie. Je kunt aan het wiel draaien en Spark geeft je allerlei stijlen die je zou kunnen hanteren. Je kunt hier je eigen foto uploaden en kiezen uit diverse fonts en kleurstijlen.

 Hoe werkt Adobe Spark?

Nadelen die ik nu zie (maar die misschien worden verbeterd) is dat je:

 • Geen eigen fonts kunt uploaden (dit kan weer wel via Canva for Work) en ook geen kleurcodes. Voor een consistente en consequente look & feel in jouw visual branding is dit een must!
 • Je ontwerp alleen in jpg format te downloaden is. Een png geeft namelijk een betere kwaliteit als er tekst in zit. Een jpg is de beste keus als het alleen een foto betreft. Aangezien Facebook aardig wat compressie loslaat op beelden (en video's) vind ik het zelf belangrijk het beeld zo optimaal mogelijk te downloaden. Een visual die onscherp wordt gepost geeft onbewust een bepaald signaal af in de hersenen. Geloof het of niet, maar iemand die jou niet kent krijgt zo de eerste indruk; namelijk dat je onscherp bent ;-) Wees je daarvan bewust!
 • Iets opmaken met meerdere pagina's zoals een presentatie of e-book kan ook niet. Dan zul je steeds losse templates moeten maken, maar ik raad het je niet aan. Dit kan dus wel met Canva.
 • Pdf downloaden is ook niet mogelijk. In Canva kun je zo'n e-book downloaden als PDF; een bestand wat je vervolgens op je site kunt implementeren of kunt laten printen.

Conclusie: Deze puntjes maken dat ik in dit geval Canva (of Canva For Work) eerder zou aanbevelen als je het hebt over visuals maken. Stilstaande beelden die jouw blog, Facebook pagina, Pinterest, Instagram, e-book, nieuwsbrief of website verfraaien. 

Note: alhoewel je in zowel Canva als Spark Post fotofilters kunt gebruiken zijn beide absoluut niet te vergelijken als de kleine neefjes van Adobe Photoshop. Canva, Canva For Work en dus ook Spark zijn géén foto editing tools! Wil je echt specifiek 'photoshoppen' maar dan easy peasy? Dan kun je Picmonkey overwegen. Deze tool is minder sterk is op de totale opmaak maar je kunt hier veel meer mee foto editen dan met Canva en Spark. Effecten toevoegen, rimpels weghalen, oogkleur veranderen, you name it! 

We zijn er nog niet: Adobe Spark biedt nog 2 extra opties!

#2: Adobe Spark Page

Waar ik ietsje minder enthousiast ben over Adobe Post word ik helemaal gek als ik Adobe Page zie. OMG! Dit moet je zien én gaan uitproberen! Je kunt het een beetje vergelijken met een ‘one page website’. Vertel je verhaal, show jouw producten, maak een eenvoudige salespage, deel je portfolio of wat dacht je van het maken van een CV? 

 Nederlandse tutorials over Adobe Spark.

 

Bekijk hier mijn page. Ik heb deze op nog geen uur tijd in elkaar gedraaid. Ook hier kun je kiezen tussen een aantal themes. Zodra je op page hebt geklikt opent zich een scherm, deze is nog helemaal blanco, aan jou de eer om er iets moois van te maken.

 • Voer een titel in
 • Upload foto’s en video’ s van bijvoorbeeld YouTube of Vimeo
 • Mik er tekst in
 • Plaats een fotogrid ( mini portfolio of impressie)
 • Maak een glideshow (dynamisch effect op de pagina; parallax idee)
 • Plaats links/buttons

Doordat je de optie hebt om linkjes te plaatsen kun je op deze manier redelijk eenvoudig een salespagina opzetten. Je kunt geen directe koopknop plaatsen zoals je op een webshop hebt maar je zou bijvoorbeeld een link kunnen plaatsen van jouw PayPal.me account. Als jouw page klaar is deel je hem eenvoudig via social media of je voegt hem in op jouw eigen site. Zo dus:

#3: Adobe Spark Video

Een video laten maken is duur, dat weet iedereen. Als je het zelf doet is het niet heel erg gemakkelijk. Maar met Adobe Spark Video heb je in no-time een video! Kies een template en voeg content toe (zoals een foto of een mooie zelf ontworpen visual). Stel de tijd in per slide en spreek je eigen boodschap in.

 Alle informatie die je wilt weten over het gratis ontwerpprogramma Adobe Spark.

Tip: doe dit met een goede microfoon, bijvoorbeeld de Blue Snowball. Kost iets van 80 euro en je geluid is professioneel!

 • Je kunt de indeling/opzet veranderen van de slides
 • De tijd aanpassen per slide en zelf iets inspreken
 • Keuze uit diverse muziek en deuntjes via de rechter sidebar
 • Eenvoudig delen en downloaden.
 • Uploaden naar Vimeo, YouTube, Facebook etc. 

De tutorial vind je in mijn besloten Facebook Community. Via de zoekfunctie kom je ze vanzelf tegen als je 'Adobe Spark' intypt.

Ik ben benieuwd naar jouw mening! Heb jij Adobe Spark al uitgeprobeerd en wat vind je ervan?